Ukazały się kolejne odsłony ebooka Polski stół promującego polską kulturę kulinarną. Książka dostępna jest już nie tylko po angielsku i hiszpańsku, ale również w języku niemieckim, chińskim oraz japońskim. Można ją pobrać na stronie Fundacji Bunkatura.
Publikacja Polski stół zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) i drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021. Autorką wydawnictwa jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, która zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Zdobyła wielu nagród, w tym: Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na Wyspie Jersey.
The Polish Table to książka pełna smaku oraz opowieści o kulinariach. Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda. Zapraszamy cały świat do odkrywania Polski poprzez kulturę kulinarną.
Zadanie publiczne finansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie Dyplomacja publiczna 2021. Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki oraz Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu. Publikacja wyraża jedynie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.