Dzisiaj przedstawiamy Wam mały przewodnik po produktach wchodzących w skład tradycyjnej „święconki”. Nic, co znajdowało się w wielkanocnym koszyczku, nie trafiało tam przypadkiem.
JAJKO – symbol nowego życia, odrodzenia i nadziei. Najważniejszy symbol Świat Wielkanocnych, a także najstarszy symbol wiosennego odrodzenia przyrody.
CHLEB – podstawowe pożywienie człowieka, a jego poświęcenie miało zapewnić dobrobyt i dostatek. Dbano, aby chleba nigdy nie zabrakło. Symbolizuje braterstwo i jedność, a w kulturze chrześcijańskiej także ciało Chrystusa.
WĘDLINA – mięso było dawniej rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Pojawiała się w święconce jako symbol obfitości, dobrobytu i dostatku.
SÓL – przypisywano jej właściwości oczyszczające i ochronne. Symbolizuje nieśmiertelność, niezniszczalność i trwałość. Chroni przed zepsuciem – wierzono, że zarówno tym fizycznym, jak i duchowym.
CHRZAN – do koszyczka wielkanocnego powinien trafić jako korzeń. Symbolizował zdrowie i siłę, a jego zadaniem było wzmacnianie właściwości pozostałych produktów. Ponadto jego ostry smak miał wyciskać łzy na pamiątkę męki Chrystusa.
BARANEK – nie mogło go zabraknąć w koszyczku – to symbol Zmartwychwstałego Chrystusa, znak zwycięstwa i triumfu. Dzisiaj pojawia się najczęściej w formie czekoladowej lub cukrowej figurki, dawniej wykonywano go z masła lub ciasta pieczonego w specjalnej formie.
BABKA – niegdyś upieczenie babki wielkanocnej wymagało nie lada umiejętności, a jej obecność w koszyczku była dowodem kunsztu gospodyni. Poprzez poświęcenie miała zapewnić dobrobyt i „słodkie życie”.
MASŁO – jego obecność odnosiła się do współistnienia i zależności między ludźmi i zwierzętami. Poświęcenie go miało zapewnić zdrowie i dobrobyt gospodarskim zwierzętom.
Kaczuszki, kurczaczki czy zajączki stały się symbolem wielkanocnym stosunkowo niedawno, nie znajdziemy ich więc w spisie tradycyjnych składników święconki.