sobota, 2 sierpnia, 2025

Królewska uczta na Wawelu

Żółta polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron, czyli zniewalające zapachy i smaki – 16 lipca Zamek Królewski na Wawelu zamienił się w kulinarny wehikuł czasu.

W piątkowe popołudnie na Zamku Królewskim na Wawelu odbyła się pierwsza edycja uczty renesansowej – kulinarnej rekonstrukcji wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki. Samo wydarzenie zaślubin zostało szczegółowo opisane przez Łukasza Górnickiego, renesansowego humanistę i sekretarza królewskiego, a także przez Stanisława Orzechowskiego, w którego pismach znajdziemy opis dekoracji sal sprowadzonymi specjalnie na tę okazję arrasami. Wiemy, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego, zachowały się także zapiski potwierdzające zdobienia stołów. Kulinaria Jagiellonów szczegółowo i precyzyjnie dokumentują także zachowane rachunki dworskie.

Uczestnicy niezapomnianej kolacji rozpoczęli ucztowanie od spaceru w Ogrodach Królewskich, by następnie przejść na północne stoki wzgórza wawelskiego, gdzie, przy zachodzącym słońcu, mieli okazję podziwiać kucharzy w trakcie przygotowywania potraw. Menu było iście królewskie – serwowano tatara z białej ryby z chipsem z pstrąga ojcowskiego i kiszonymi rydzami, żółtą polewkę na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron oraz cielęcinę konfitowaną w cytrusach z chrupiącą perliczką, gotowanym słonecznikiem i młodą marchewką marynowaną w miodzie gryczanym z imbirem. Kulinarnej uczcie towarzyszyła opowieść Bartka Kieżuna, gotującego antropologa kultury, który opisywał zwyczaje i tradycje dworu królewskiego. 

Dla gości wawelskiego zamku gotowali:

  • Marcin Sołtys – restauracja Filipa 19, Kraków
  • Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków
  • Janusz Myjak – restauracja Szósty Zmysł, Krynica.

W wydarzeniu wzięli także udział Anna Bocheńska – sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino oraz Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, absolwent Krakowskiej Szkoły Sommerlierów i Academia Barilla w Parmie, laureat World Gourmand Cookbook Awards.

Patronem medialnym uczty był KUKBUK.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...

Dofinansowanie z Muzeum Historii Polsk...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach otrzymało kolejne dofinansowanie. M...

Pierwsze żniwa 1944. Maszyny z fabryki...

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie zaprasza: W sobotę, 26 lipca, proponu...

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...