wtorek, 9 września, 2025

Piernikowo-kreatywny. Marcin Goetz i jego pierniki

Muzeum Toruńskiego Piernika, oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, zaprasza na wystawę
pt. „Piernikowo-kreatywny. Marcin Goetz i jego pierniki”. Jest to kolejna wystawa z cyklu “Piernik nie tylko toruński”. Ekspozycja stanowi prezentację piernikarskiego dorobku Marcina Goetza z Dolnego Śląska, który spośród wielu wytwórców pierników wyróżnia się nie tylko kreatywnością, ale także nieszablonowym sposobem traktowania ciasta piernikowego. Wernisaż wystawy odbędzie się w piątek 24 lutego o godz. 17.00.

Marcin Goetz czuje się kontynuatorem dolnośląskich tradycji piernikarskich. Od 2008 roku w Trzcińsku pod Jelenią Górą przygotowuje i wypieka pierniki. Towarzyszy mu Barbara Milewska zajmująca się lukrowaniem. Przez lata współpracy Marcin i Barbara stworzyli zawodową parę pod wdzięcznym szyldem „Słodka Chatka”. Pierniki przygotowane przez ten duet wyróżnia charakterystyczny, rozpoznawalny styl oraz najwyższa jakość. Przemyślana koncepcja, ciekawe wzornictwo (często
w połączeniu z dowcipnym komentarzem) to ich znaki rozpoznawcze. Pierniki opatrzone logotypem „Słodkiej Chatki” są nie tylko odzwierciedleniem kunsztu zawodowego, talentu i wyobraźni autorów. Pokazują także, jak wiele możliwości niesie ze sobą ciasto piernikowe. Piernik stał się dla obojga zarówno inspiracją, zawodowym wyzwaniem, jak i tworzywem, poprzez które komentują rzeczywistość. Wykorzystują wyłącznie naturalne składniki oraz jadalne barwniki (m.in. kakao, kurkumę, soki z warzyw i owoców).

W „Słodkiej Chatce” powstają zarówno pierniki spożywcze, jak i dekoracyjne – figuralne. Niczym nieskrępowana wyobraźnia twórców pozwala także na swobodne łączenie obu rodzajów pierników w jednym dziele. Wypiekany jest również piernik nielukrowany, przekładany powidłami. „Twarde blaty piernikowe, przełożone powidłami, po kilku dniach stają się miękkie. Taki piernik dobrze wpisuje się w trend ruchu „slow food” – podkreśla Marcin Goetz.

Wypiekając i dekorując pierniki, dolnośląscy twórcy umiejętnie czerpią z piernikarskich tradycji. Śmiałe podejście do piernikarskiego rzemiosła, znajomość różnorodnych technik, pozwalają na swobodne
i umiejętne ich łączenie. Przez lata działalności wypracowali własny, rozpoznawalny styl. Przygotowują pierniki inspirowane tradycją, współczesnością i aktualnymi wydarzeniami. Jak podkreśla piernikarz z Dolnego Śląska „W naszej manufakturze traktujemy ciasto piernikowe jak pachnący i jadalny materiał plastyczny.” Posługując się tym nieoczywistym tworzywem plastycznym, Marcin i Barbara – mistrzowie w swoim fachu – tworzą własną, „piernikowo-korzenną” wizję otaczającego świata. Aromatyczne, piernikowe dzieła sztuki służą zatem nie tylko kulinarnym potrzebom i artystycznym gustom. Są także nietypowym sposobem wypowiedzi, niewerbalnym środkiem przekazu.  

Mistrzowski duet z Dolnego Śląska od wielu lat współpracuje z Muzeum Toruńskiego Piernika. Szereg przygotowanych przez nich piernikowych wypieków nadal można obejrzeć na wystawie stałej – podkreśla Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, współautorka wystawy.

____________________________

„Piernikowo-kreatywny. Marcin Goetz i jego pierniki”
Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika, ul. Strumykowa 4
Wernisaż: 24 lutego 2023 r. o godz. 17.00
Wystawa czynna: 25 lutego – 30 grudnia 2023 r.
Kuratorzy wystawy: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, Krzysztof Lewandowski
Opracowanie plastyczne: Krzysztof Deczyński
Aranżacja wystawy: Marcin Goetz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...