Manufacture et Musée National zaprasza na wystawę „À Table! Posiłek, niezła sztuka ”. Obiecuje, że będzie to zaskakująca gastronomiczna podróż od starożytności do czasów nam współczesnych.
Wystawa uświetnia 280 rocznicę powstania Manufacture de Sèvres. Pokazuje fascynującą historię francuskiej gastronomii. Zrodzona z oryginalnego pomysłu muzeum Pointe-à-Callière w Montrealu, pokazuje zagadnienia związane z przygotowaniem naczyń, spożywaniem posiłków, sztuką nakrywania do stołu i sztuką konwersacji. Zaprasza gości na wycieczkę ukazującą blisko 1000 eksponatów. Większość z nich pochodzi z bogatych kolekcji Narodowego Muzeum Ceramiki w Sèvres i Narodowego Muzeum Adrien Dubouché w Limoges. Odzwierciedla znaczenie wykwintnego posiłku, który towarzyszy wszystkim wielkim wydarzeniom w życiu Francuzów.
Temat gastronomii jest bliski wszystkim, więc i wystawa skierowana jest do wszystkich: rodzin, młodzieży, a także amatorów i koneserów gastronomii, historii i sztuki kulinarnej.
Uzupełnieniem tematów prezentowanych na wystawie będą spotkania i warsztaty zaplanowane na trzecią niedzielę miesiąca, a przygotowane przez Agencję Żywności.
Wystawa została objęta patronatem Francuskiego Komitetu Narodowego ds. UNESCO. Będzie można ją podziwiać od 18 listopada do 16 maja, a od 23 czerwca do 1 listopada 2021 r. zostanie zaprezentowana w Musée National Adrien Dubouché w Limoges.