środa, 19 marca, 2025

Otwarte oprowadzanie po wystawie stałej „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XX wieku”

Już w najbliższą niedzielę, 23 marca 2025 roku zapraszamy na otwarte oprowadzanie po wystawie stałej „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XX wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.

Oprowadzenie to będzie pierwszym z cyklu kilku spotkań poświęconych historii kolekcji akcesoriów stołowych, tradycji serwowania dań oraz historii kulinariów europejskich.

Podczas spotkania opowiemy o liczącym ponad 3000 obiektów muzealnym zbiorze akcesoriów stołowych, o wieloletnim procesie ich gromadzenia, przyjrzymy się historii sztućców w Europie i na świecie.

Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
23.03.2025 (niedziela), godzina: 11:00

Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.

Planowane spotkania w cyklu:

  1. Oprowadzenie po wystawie
  2. Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych
  3. Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
  4. Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
  5. Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu

Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.

Marzenna Mazur
Dyrektor
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Tajemnice toruńskich historii – ...

25.03. 2025 roku o godz. 17.00 Muzeum Okręgowe w Toruniu – Muzeum Historii Toru...

Martwa natura

Wielokrotnie nagradzana, przetłumaczona na siedemnaście języków, poruszają...

Muzeo – Najczęściej wybierany, najnowo...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Noworoczna okazja na rozwój z systemem...

W tym wyjątkowym czasie chcielibyśmy zapytać czy zastanawiali się Państwo nad z...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...