piątek, 9 maja, 2025

Otwarte oprowadzanie po wystawie stałej „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XX wieku”

Już w najbliższą niedzielę, 23 marca 2025 roku zapraszamy na otwarte oprowadzanie po wystawie stałej „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XX wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.

Oprowadzenie to będzie pierwszym z cyklu kilku spotkań poświęconych historii kolekcji akcesoriów stołowych, tradycji serwowania dań oraz historii kulinariów europejskich.

Podczas spotkania opowiemy o liczącym ponad 3000 obiektów muzealnym zbiorze akcesoriów stołowych, o wieloletnim procesie ich gromadzenia, przyjrzymy się historii sztućców w Europie i na świecie.

Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
23.03.2025 (niedziela), godzina: 11:00

Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.

Planowane spotkania w cyklu:

  1. Oprowadzenie po wystawie
  2. Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych
  3. Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
  4. Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
  5. Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu

Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.

Marzenna Mazur
Dyrektor
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...