Już w najbliższą niedzielę, 23 marca 2025 roku zapraszamy na otwarte oprowadzanie po wystawie stałej „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XX wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.

Oprowadzenie to będzie pierwszym z cyklu kilku spotkań poświęconych historii kolekcji akcesoriów stołowych, tradycji serwowania dań oraz historii kulinariów europejskich.
Podczas spotkania opowiemy o liczącym ponad 3000 obiektów muzealnym zbiorze akcesoriów stołowych, o wieloletnim procesie ich gromadzenia, przyjrzymy się historii sztućców w Europie i na świecie.
Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
23.03.2025 (niedziela), godzina: 11:00
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Planowane spotkania w cyklu:
- Oprowadzenie po wystawie
- Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych
- Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
- Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
- Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
Marzenna Mazur
Dyrektor
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku