Przysłowie głosi: pracowita pszczoła i z gorzkiego ziela miód zbiera*. Ale czy tylko miód? Jakie pszczele produkty z wilanowskiej pasieki wykorzystamy podczas warsztatów kulinarnych? To na razie słodka tajemnica, ale już dziś możemy zapewnić, że będą to warsztaty mlekiem i miodem płynące.
Doznania smakowe to niejedyne rarytasy, jakie zaserwujemy podczas tych warsztatów. Gwarantujemy również ucztę intelektualną, podczas której dowiecie się:
- w jaki sposób pozyskuje się wszelkie produkty pszczele, które można wykorzystać w kuchni,
- jak wykorzystywano miód w kuchni dawnych właścicieli wilanowskich,
- gdzie znajdziemy przepisy dań zawierających miód.
Wspólnie odkryjemy znaczenie słowa „miód” i dowiemy się, ile prawdy kryje się w kolejnym powiedzeniu: kto miód łyka, jak koń bryka.
A jeśli pogoda dopisze, zajrzymy do bohaterek tego wydarzenia – pszczół z pałacowej pasieki.
Zapraszamy! Wspólne gotowanie działa zawsze jak miód na nasze serca.
* Dla spostrzegawczych – w przytoczonym przysłowiu jest nieścisłość: pszczoła nie zbiera miodu, ale nektar, ale cóż począć, gdy nawet sam ojciec systematyki Karol Linneusz pomylił się, nazywając pszczołę Apis mellifera (pszczoła nosząca miód).
Dla kogo: dorośli, młodzież
Kiedy: 29 sierpnia (wtorek), godz. 18.00–21.00
Bilety: 200 zł i 150 zł