sobota, 6 września, 2025

Ferie u króla | zimowe półkolonie kulinarne

Ferie to czas odpoczynku, zabawy i świetna okazja do pogłębiania pasji. Miłośników i miłośniczki gotowania oraz tych, którzy chcieliby dopiero rozpocząć swoją kucharską przygodę, zapraszamy na zimowe półkolonie do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie! 

Tej zimy zastanowimy się, co kiedyś jadano, kiedy przyroda wokół kryła się pod śnieżną pierzyną. Poznamy dawne i nowoczesne zasady przetwarzania i konserwowania żywności. Przygotujemy pyszne, domowe dżemy. Zastanowimy się, skąd się wziął rosół. Poznamy w praktyce kuchenne zasady niemarnowania żywności i odpowiemy na pytanie, czy trend no waste naprawdę jest nowy.

Pięciodniowy turnus wypełni moc atrakcji! Będziemy intensywnie poznawać sztukę kulinarną oraz relaksować się w królewskich ogrodach, pałacu i przestrzeniach edukacyjnych muzeum. Codziennie pod okiem kucharza wspólnie przygotujemy posiłki, weźmiemy udział w warsztatach przyrodniczych, plastycznych, rekonstrukcyjnych, tanecznych… a to nie wszystko! Poznamy świat dawnych obyczajów i bogactwo otaczającej natury!

Czeka na Was doświadczona kadra edukatorska. Półkolonie zgłaszamy do kuratorium oświaty.


Organizator: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

półkolonie, tańce, dzieci, fot. Maria Gintrowska_1.jpg

Data: 15–19 stycznia 2024 r. | od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00–17.00

Wiek uczestników: 8–14 lat

Liczba uczestników w grupie: 15 osób

Miejsce: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Cena: 1400 zł [zniżki: dla rodzeństw oraz dla naszych stałych uczestników zniżka 5%; przy zakupie biletu na kolejny turnus zniżka 10%]

Cena zawiera:

  • 3 posiłki w formie warsztatów kulinarnych (drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, woda bez ograniczeń – prosimy o zabranie ze sobą butelek wielorazowego użycia do uzupełniania wody),
  • ubezpieczenie NNW,
  • warsztaty rekonstrukcyjne, historyczne i przyrodnicze,
  • wstęp do wszystkich obiektów w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w których będą odbywać się zajęcia.

Zapewniamy:

  • różnorodność zajęć,
  • aktywność na świeżym powietrzu,
  • profesjonalny sprzęt podczas warsztatów (m.in. fartuchy na zajęcia kulinarne),
  • bezpieczeństwo sanitarne.

Ramowy plan dnia:

półkolonie, przyrodnicze, dzieci, lupy, fot. Rafał Pudło.jpg

8.00–8.30 | przybycie uczestników

8.30–9.00 | zapoznanie z tematyką dnia

9.00–10.00 | warsztaty kulinarne i II śniadanie

10.00–10.30 | zabawy integracyjne

10.30–12.30 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, rekonstrukcyjne)

12.30–14.30 | warsztaty kulinarne i obiad

14.30–15.00 | odpoczynek (ciche zabawy)

15.00–16.00 | zabawy integracyjne

16.00–16.30 | podwieczorek, podsumowanie dnia

16.30–17.00 | zabawy integracyjne, odbiór dzieci

Zobacz szczegółowy program:

Ważne! Prosimy zwrócić uwagę, że podczas warsztatów kulinarnych może dojść do kontaktu
z alergenami! Prosimy o zgłoszenie alergii po rezerwacji.

więcej: https://www.wilanow-palac.pl/ferie_u_krola_zimowe_polkolonie_kulinarne.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...