Ferie to czas odpoczynku, zabawy i świetna okazja do pogłębiania pasji. Miłośników i miłośniczki gotowania oraz tych, którzy chcieliby dopiero rozpocząć swoją kucharską przygodę, zapraszamy na zimowe półkolonie do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie!
Tej zimy zastanowimy się, co kiedyś jadano, kiedy przyroda wokół kryła się pod śnieżną pierzyną. Poznamy dawne i nowoczesne zasady przetwarzania i konserwowania żywności. Przygotujemy pyszne, domowe dżemy. Zastanowimy się, skąd się wziął rosół. Poznamy w praktyce kuchenne zasady niemarnowania żywności i odpowiemy na pytanie, czy trend no waste naprawdę jest nowy.
Pięciodniowy turnus wypełni moc atrakcji! Będziemy intensywnie poznawać sztukę kulinarną oraz relaksować się w królewskich ogrodach, pałacu i przestrzeniach edukacyjnych muzeum. Codziennie pod okiem kucharza wspólnie przygotujemy posiłki, weźmiemy udział w warsztatach przyrodniczych, plastycznych, rekonstrukcyjnych, tanecznych… a to nie wszystko! Poznamy świat dawnych obyczajów i bogactwo otaczającej natury!
Czeka na Was doświadczona kadra edukatorska. Półkolonie zgłaszamy do kuratorium oświaty.
Organizator: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Data: 15–19 stycznia 2024 r. | od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00–17.00
Wiek uczestników: 8–14 lat
Liczba uczestników w grupie: 15 osób
Miejsce: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Cena: 1400 zł [zniżki: dla rodzeństw oraz dla naszych stałych uczestników zniżka 5%; przy zakupie biletu na kolejny turnus zniżka 10%]
Cena zawiera:
- 3 posiłki w formie warsztatów kulinarnych (drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, woda bez ograniczeń – prosimy o zabranie ze sobą butelek wielorazowego użycia do uzupełniania wody),
- ubezpieczenie NNW,
- warsztaty rekonstrukcyjne, historyczne i przyrodnicze,
- wstęp do wszystkich obiektów w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w których będą odbywać się zajęcia.
Zapewniamy:
- różnorodność zajęć,
- aktywność na świeżym powietrzu,
- profesjonalny sprzęt podczas warsztatów (m.in. fartuchy na zajęcia kulinarne),
- bezpieczeństwo sanitarne.
Ramowy plan dnia:
8.00–8.30 | przybycie uczestników
8.30–9.00 | zapoznanie z tematyką dnia
9.00–10.00 | warsztaty kulinarne i II śniadanie
10.00–10.30 | zabawy integracyjne
10.30–12.30 | blok zajęciowy (m.in. warsztaty przyrodnicze, rekonstrukcyjne)
12.30–14.30 | warsztaty kulinarne i obiad
14.30–15.00 | odpoczynek (ciche zabawy)
15.00–16.00 | zabawy integracyjne
16.00–16.30 | podwieczorek, podsumowanie dnia
16.30–17.00 | zabawy integracyjne, odbiór dzieci
Zobacz szczegółowy program:
Ważne! Prosimy zwrócić uwagę, że podczas warsztatów kulinarnych może dojść do kontaktu
z alergenami! Prosimy o zgłoszenie alergii po rezerwacji.
więcej: https://www.wilanow-palac.pl/ferie_u_krola_zimowe_polkolonie_kulinarne.html