piątek, 8 listopada, 2024

Gdańsk na widelcu specjalistów Michelin

Bogata oferta gastronomiczna naszego regionu ma szansę zagościć na kartach prestiżowego Przewodnika Michelin. Eksperci, którzy odwiedzili gdańskie restauracje, teraz ocenią ich kunszt, innowacyjność i jakość podawanych dań. To unikatowa szansa dla lokalnej branży gastronomicznej, by znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących przeżycia kulinarne najwyższej jakości.

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorze i Gdańsk.

– Bardzo się cieszę, że nasze gdańskie restauracje odwiedzili inspektorzy przewodnika Michelin. Oceniają bowiem to, na czym nam, klientom zależy, m.in. jakość i smak dań, sposób podania i stosunek jakości do ceny. Życzę gdańskim restauratorom, wszystkim szefowym i szefom kuchni, a także kelnerkom i kelnerom, żeby gwiazdy się do Was uśmiechnęły. Wierzę w Was! Wszystkim nam życzę udanych podróży kulinarnych i wielu spotkań z najbliższymi przy stole, bo wspólne biesiadowanie daje wielką radość – mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.

Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.

– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów  o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. 

Przewodnik Michelin działa od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy „wyznacznik” kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.

– To wielka chwila, ale ona po prostu musiała nastąpić. Zauważenie starań i jakości dań oferowanych przez naszych, gdańskich restauratorów przez Michelin było kwestią czasu. Bardzo się cieszę z tej wizyty. Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia. To się musi udać! – mówi Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.

Zdjęcie portretowe: Marta Formella

Marta Formella
Urząd Miejski w Gdańsku

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...