Mocna opowieść o intrydze, przyjaźni, sile krwi i potędze sztuki, osnuta wokół postaci najsłynniejszej meksykańskiej artystki – Fridy Kahlo. Florencia Etcheves w interesujący sposób przybliża tę intrygującą postać, zapraszając nas do fascynującego świata tehuańskich tradycji
Nayeli, młoda tehuanka, po ucieczce z rodzinnego domu przybywa do miasta Meksyk. Dzięki swoim umiejętnościom kulinarnym znajduje zatrudnienie w Niebieskim Domu, gdzie unieruchomiona w wyniku poważnego wypadku i odizolowana od świata żyje Frida Kahlo. Pomiędzy smakami, aromatami i kolorami malarka oraz jej nowa kucharka nawiązują przyjaźń, która głęboko naznaczy losy obu kobiet.
Po latach, w Buenos Aires, wnuczka Nayeli, Paloma, znajduje tajemniczy obraz, nieznanego autorstwa, przedstawiający jej babkę. Zaintrygowana tym enigmatycznym obrazem i ciekawą historią przodków, Paloma Cruz wyrusza w podróż do miasta Meksyk.
To wciągająca powieść o przyjaźni, miłości i przeznaczeniu, łącząca przeszłość z teraźniejszością, i prawdziwe historie z fikcją literacką.
| Autor: | Florencia Etcheves |
| Tytuł: | Kucharka Fridy |
| Tłumaczenie | Dagmara Magryta |
| Tytuł oryginału: | La Cocinera de Frida |
| Liczba stron: | 480 |
| Format: | 135 x 215 mm |
| Oprawa: | miękka ze skrzydełkami |
| Rok wydania: | 2023 |
| ISBN: | 978-83-213-5268-8 |
Cena: 54,90 zł 38,43 zł

