4 września w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zostanie zainaugurowane po raz drugi wielodniowe wydarzenie, podczas którego prezentować się będzie piękno puszczańskiej tradycji.
Te kilkanaście dni w północnej części województwa podkarpackiego to istny karnawał kultury regionu. Turyści poznają sztukę i rzemiosło, kuchnię, zwyczaje, legendy i historię Puszczy Sandomierskiej, a także jej geografię, ponieważ wydarzenia będą odbywać się w Kolbuszowej, Kolbuszowej Górnej, Porębach Dymarskich, Tarnobrzegu, Baranowie Sandomierskim, Grodzisku Dolnym, Rudniku nad Sanem, Rzeszowie, Ulanowie, Leżajsku, Medyni Głogowskiej, Nowej Dębie oraz Stalowej Woli.
Lesiok se ja, Lesiok, kaleta u pasa…
Podczas inauguracji wydarzenia w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, pszczelarskich, hafciarskich czy muzycznych, obejrzeć pokazy plecionkarstwa, garncarstwa, krawiectwa, zabawkarstwa i rzeźbiarstwa, a nawet wytopu dziegciu czy tłoczenia oleju. Będzie można również – bo bez tego obejść się nie może – skosztować potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz obejrzeć występy na scenie – tańce i przedstawienia obrzędowe.
Tego dnia obowiązuje specjalny bilet wstępu do skansenu, który kosztuje 2 zł.
Oto szczegółowy plan dnia:
godz. 10.00-12.00 – warsztaty kulinarne – gotowanie kapusty ziemniaczanej: Janina Olszowy z Kolbuszowej oraz Danuta Olszowy z Kolbuszowej Górnej (kuchnia w szkole z Trzebosi)
godz. 12.00-13.00
- warsztaty pszczelarskie – wyrób świec: Maciej Warcholak z Książnic (zagroda z Kopci)
- warsztaty bibułkarskie – kwiaty z bibuły, wycinanki: Stanisława Paryz z Domatkowa (zagroda z Huty Przedborskiej)
- warsztaty hafciarskie – charakterystyczne ściegi i wzory haftu: Anita Ryba ze Stalowej Woli (dom parafialny z Książnic)
- warsztaty muzyczne – nauka tradycyjnych technik gry na skrzypcach i basach: Paweł Płudowski z Weryni oraz Adam Dragan z Kolbuszowej (sala warsztatowa w szkole z Trzebosi)
Zapisy: tel. 669 001 223 lub 17 22 71 071, e-mail: recepcja@muzeumkolbuszowa.pl.
godz. 12.30-17.00 – pokazy lasowiackich rzemiosł i zajęć gospodarskich:
- plecionka z korzenia: Wiktor Szwanenfeld z Nowej Wsi oraz Jan Zygmunt z Kamionki
- plecionka z wikliny: Paweł Kida z Łętowni
- plecionka z dartek: Andrzej Mazur z Domatkowa
- garncarstwo – toczenie na kole: Andrzej Plizga z Pogwizdowa
- garncarstwo – lepienie naczyń z taśm glinianych: Marta Wasilczyk z Lublina
- wytop dziegciu: Krzysztof Wasilczyk z Lublina
- ciesiołka – korowanie pni, przetarcie drewna: Krzysztof Kowal z Wilczej Woli
- bednarstwo: Edward Kuter z Trzebosi
- obróbka lnu – przędzenie na przęślicy, powroźnictwo: Zespół „Mazurzanie” z Mazurów
- szycie strojów, hafty: Anita Ryba ze Stalowej Woli
- szycie magierek: Agnieszka Jackowiak z Lublina
- zabawkarstwo: Jan Puk z Trześni, Jan Dudziak z Brzózy Stadnickiej
- rzeźba w drewnie: Marian Sochacki z Dzikowca
- rzeźba w glinie: Barbara Plizga z Pogwizdowa
- bibułkarstwo: Barbara Sroczyńska, Alicja Lombara-Skura oraz Zofia Wydro z Baranowa Sandomierskiego
godz. 13.00 – tradycyjne tłoczenie oleju z siemienia lnianego oraz tradycyjny poczęstunek olejarski (olejarnia z Brzyskiej Woli)
godz. 14.00-18.00 – występy na scenie
- tańce lasowiackie: Zespół Pieśni i Tańca „Kamień” z Kamienia
- fragment wesela lasowiackiego – „Zmówiny”: Zespół „Cmolasianie” z Cmolasu
- widowisko obyczajowe obrazujące codzienne życie Lasowiaków – „Jak to Górniacy się o las wadzili”: Zespół „Górniacy” z Kolbuszowej Górnej
- kapele lasowiackie: Kapela Kazimierza Marcinka z Kolbuszowej, Kapela z Majdanu Królewskiego, Cmolaskie Chłopoki z Kolbuszowej, Kapela Łola
- gawędy o Lasowiakach: Anna Szewczyk z Kamienia oraz Elżbieta Czachor z Kolbuszowej Górnej
godz. 15.00 – oficjalne otwarcie II Festiwalu Kultury Lasowiackiej
godz. 16.30 – warsztaty taneczne na scenie: Jadwiga Romanek z Kamienia
Wydarzenia towarzyszące:
- po warsztatach gry na instrumentach – pokaz filmów o tradycyjnych muzykantach: Michał Dudzik z Cholewianej Góry, Eugeniusz Horoszko z Chałupek Dębniańskich, Jan Marek z Kamionki
- występy kapel na terenie parku etnograficznego: Kapela z Majdanu Królewskiego oraz Cmolaskie Chłopoki z Kolbuszowej
- degustacja potraw regionalnych: gospodynie zrzeszone w KGW z Łętowni (szkoła z Trzebosi)