W niedzielę, 24 września w oddziale Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu – Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu – podczas wydarzenia „Multisensoryka – wzrok, dotyk, smak i powonienie” w Miasteczku Galicyjskim’, realizowanego w ramach projektu „GALICYJSKI FESTIWAL ZMYSŁÓW – sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu” nie brakowało atrakcji, których można było doświadczyć zmysłami wzroku, smaku, dotyku i powonienia.
Były pokazy rzemiosł: garncarstwa, tkactwa, szewstwa, oraz zielarstwa. Podczas Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych koła gospodyń wiejskich serwowały tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Odbył się także Konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski” i multisensoryczne pokazy artystyczne „Artystyczny Galimatias”. Prezentowane były również scenki rodzajowe w wykonaniu Teatru TRIP.
W trakcie gotowania z KGW z Miłkowej była okazja ugotować i posmakować barszczu na serwatce oraz zupy fasolowej ze śliwką.
Wystąpił Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Piątkowioki – „Zagroj mi muzyckło”.
W jury konkursu „Kociołek Galicyjski” zasiadał znany i ceniony w Polsce kucharz Jasiek Kuroń – autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, który uświetnił wydarzenie autorskim pokazem przygotowania tradycyjnej potrawy z regionu dawnej Galicji.
Wydarzenie realizowane było w ramach projektu „Galicyjski Festiwal Zmysłów – sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu”. W ramach projektu odbędzie się także cykl warsztatów: garncarskich, malowania na szkle, wyrobu mydełek z wosku pszczelego oraz kulinarne.
Partnerami projektu są:
• Środowiskowy Dom Samopomocy w Nowym Sączu
• Zespół Szkół nr 5 Specjalnych w Nowym Sączu
• Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Nowym Sączu
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.
Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
tekst: Agnieszka Małecka
Fot. Piotr Droździk