Publikacja „Smaki Gdańska” powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Tak narodziła się koncepcja rekonstrukcji wybranych receptur i ich fotograficznego zapisu w formie martwych natur. A wszystko to z chęci przybliżenia dawnej kuchni w przystępnej i zrozumiałej dla współczesnego odbiorcy formie. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.
Gdzie: Dom Uphagena, ul. Długa 12
Wstęp: bezpłatny. Ilość miejsc ograniczona. Obowiązuje rezerwacja miejsc SMSem 512–418-745 lub mailowo: m.kryger@muzeumgdansk.pl
29 marca (środa), godz. 12.00 – 13.30 Amazonki w Muzeum Gdańska. Spotkanie 3: Kuchnia Wielkanocna – Spotkanie z autorkami książki „Smaki Gdańska”
30 marca (czwartek), godz. 12.00 – 13.30 Seniorzy do Muzeum! Spotkanie 3: Kuchnia Wielkanocna – Spotkanie z autorkami książki „Smaki Gdańska”