W sobotę, 7 grudnia, w Żurawiu – oddziale Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku odbędą się wyjątkowe Mikołajki, podczas których goście przeniosą się w czasie, aby poznać dawne tradycje bożonarodzeniowe. Zwiedzający będą mogli wziąć udział w licznych warsztatach i pokazach, takich jak tworzenie świątecznych ozdób, warsztaty rękodzieła, czy odkrywaniu tajemnic kuchni XVII-wiecznej tawerny. Na miejscu będzie można również napisać list do Mikołaja, posłuchać opowieści o dawnych zwyczajach świątecznych oraz samodzielnie stworzyć drewniane dekoracje choinkowe.
W Tawernie, jednym z pomieszczeń Żurawia, będzie można odkryć sekrety XVII-wiecznej kuchni Gdańska. Dowiemy się, co uchodziło za przysmaki w tamtych czasach, jak różniły się gusta kulinarne od współczesnych oraz jak wyglądało życie w tawernie. – Poznamy popularne przyprawy i dowiemy się, jakie potrawy marzyły się gdańskim mieszczanom. A jeśli kucharka będzie w dobrym humorze, może poczęstuje gości wyjątkowymi smakołykami „spod lady” – zdradza Aleksandra Kucharska z Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku.
W sali edukacyjnej uczestnicy stworzą wyjątkowe zimowe skrzaty lub Mikołaje z wełny czesankowej i sznurka do makramy. – Własnoręcznie wykonane dekoracje mogą być idealnym prezentem na mikołajki, świąteczną ozdobą choinkową lub pamiątką z warsztatów – dodaje Weronika Pelc-Garska z Działu Edukacji NMM.
Wśród dodatkowych atrakcji znalazło się m.in. pisanie listów do Mikołaja piórem, opowieści o miarach i dawnych zwyczajach świątecznych, a także ozdabianie drewnianych ozdób choinkowych. Wydarzenie odbędzie się 7 grudnia, w godzinach 12:00–15:00. Bilety wstępu do Żurawia w promocyjnej cenie 3 zł.
ŁUKASZ GRYGIEL