Muzeum w Koszalinie przy ul. Młyńskiej oraz Zagroda Jamneńska w Jamnie
Przypominamy, że już w tę sobotę odbędzie się nocne zwiedzanie koszalińskiego muzeum, z mnóstwem przygotowanych z tej okazji atrakcji.
Tegoroczne hasło „Smaki Koszalina” zdradza, że wszystkie ekspozycje będą nawiązywały do motywów związanych z tradycjami kulinarnymi naszego miasta i regionu.
Specjalnie na tę jedną noc archeologowie wygrzebią dla nas spod ziemi (czyli muzealnych magazynów) rzadko pokazywane zabytki pochodzące z terenu Pomorza. Związane one są z szeroko pojętym pozyskiwaniem i obróbką pożywienia. Od zbioru zboża, poprzez konieczność ścięcia drzewa na opał, po obróbkę termiczną, jak gotowanie czy smażenie. Będziemy mogli również zaobserwować, że pewne formy przedmiotów, pomimo rozwoju cywilizacyjnego i znacznego rozszerzenia bazy surowcowej, pozostają w zasadzie niezmienne. Ich kształt, niezależnie czy wykonano je z kamienia czy różnych rodzajów metalu, od tysiącleci jest podobny.
Kolejna ekspozycja pomoże przenieś się w czasie, by poczuć klimat restauracji i kawiarni dawnego Koszalina, a także poznać historię wyjątkowych smaków rodem z naszego miasta – zarówno tych bardzo sławnych, jak i tych mniej znanych. Zwiedzający będą mieli wyjątkową okazję poznać niemalże „od środka” najpopularniejsze „miejscówki” Koszalina z przełomu XIX i XX wieku.
Muzeum zaprasza zatem do wspólnego wspominania i podróży do dawnego Koszalina, miejsc, smaków i klimatów, które albo jeszcze są pamiętane, albo poznawane już tylko z historycznych przekazów i dokumentów.
Podczas Nocy Muzeów, na wystawie stałej „Pomorska codzienność XIX wieku”, wyeksponowane zostaną te elementy wyposażenia kuchni pomorskiej, które służyły upiększaniu posiłków. Jak wiadomo, estetyka potraw wpływa na jego apetyczność. Na wystawie przyjrzymy się zróżnicowanym kształtom form (np. do babek, masła, pierników itp.), które odzwierciedlają bogactwo i różnorodność dziedzictwa kulturowego oraz poznamy przepisy dawnej kuchni pomorskiej.
Szukając korzeni lokalnych tradycji kulinarnych, nie można zapomnieć o dobrych manierach podczas zasiadania do wspólnego posiłku. Pomoże nam w tym specjalnie przygotowana atrakcja pod hasłem „O zachowaniu się przy stole”, podczas której będzie można zapoznać się ze sztuką posługiwania się zapomnianymi lub mało popularnymi elementami zastawy stołowej. Wszystko to z przymrużeniem oka – zabawne anegdoty i ciekawostki pomogą łatwiej przyswoić zwiedzającym zasady stołowego savoir-vivre’u.
Chłonąc kulinarną atmosferę przygotowanych na tę noc wydarzeń będziemy mogli zaspokoić nasz rosnący apetyt na dziedzińcu Muzeum, gdzie czekać na nas będą stanowiska gastronomiczne oferujące specjały kuchni dawnych i obecnych mieszkańców Koszalina. Wyjątkowe przysmaki przygotuje dla zwiedzających Partner tegorocznej Nocy Muzeów – MagiJa Smaku. Delektować się będziemy cepelinami – pierogami z ziemniaczanego ciasta, które są litewskim daniem narodowym; warenikami – ukraińskimi pierożkami podawanych ze skwarkami, żydowską wersją placków ziemniaczanych o nazwie latkes, tradycyjną wielkopolską pyrą z gzikiem oraz bardzo sycącym daniem niemieckim – eintopf.
Na pragnących słodkości czekać będą: pyszności z koszalińskiej Pracowni Lodów oraz wata cukrowa.
Również na wystawie stałej w Zagrodzie Jamneńskiej w Jamnie szczególnie wyeksponowane zostaną naczynia i sprzęty związane z przygotowaniem potraw, a także dawne przepisy kuchni jamneńskiej. Podczas warsztatów powstaną kwiaty z bibuły oraz bransoletki z wełny. Dodatkową atrakcją będzie wspólne dekorowanie wozu wstążkami, zielonymi gałązkami oraz kwiatami z bibuły.
Warto tej nocy zwiedzić również naszą aktualną wystawę czasową (w siedzibie przy ul. Młyńskiej) „Muzeum – świątynia czy agora?” – spotkać się i porozmawiać z osobami, które ją tworzyły.
Alicja Nowak-Zientarska