piątek, 22 listopada, 2024

Obieraczki kapuściane

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu Zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:00 odbędzie się Msza Św. w Kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety wstępu do Muzeum: 25 zł/normalny, 15 zł/ulgowy

1 października 2023 (niedziela), 13.00-14.30 – Muzeum Wsi Lubelskiej

tekst: Zofia Fulman

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...