niedziela, 8 września, 2024

Obieraczki kapuściane

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu Zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:00 odbędzie się Msza Św. w Kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety wstępu do Muzeum: 25 zł/normalny, 15 zł/ulgowy

1 października 2023 (niedziela), 13.00-14.30 – Muzeum Wsi Lubelskiej

tekst: Zofia Fulman

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

XI Międzynarodowa Konferencja Konserwa...

TERMIN I MIEJSCE KONFERENCJI Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spo...

XI edycja “Festiwalu Nauki”- Muzeum Pr...

Serdecznie zapraszamy na XI edycję Festiwalu Nauki która odbędzie się w dniu 18...

XI Festyn Historyczny “Mnisi i Hutnicy...

Opactwo Ojców  Cystersów w Wąchocku oraz Muzeum Przyrody i Techniki w Star...

XV Festyn Historyczny “Od Prasłowian d...

W dniu 12 września 2024r. w godzinach 9:00-13:00 na terenie Muzeum Przyrody i T...