piątek, 25 kwietnia, 2025

„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna” – nowe dzieła sztuki współczesnej i finisażowe wydarzenia w Muzeum POLIN

Już tylko do 12 grudnia w warszawskim Muzeum POLIN można rozsmakować się w żydowskiej kulturze kulinarnej, obejrzeć nowe dzieła sztuki współczesnej oraz wziąć udział w licznych wydarzeniach finisażowych. To za sprawą wystawy „Od kuchni”, która w atrakcyjny sposób przedstawia charakterystyczne potrawy, sposoby ich przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Wskazuje elementy wspólne tradycyjnej kuchni polskiej i żydowskiej. I udowadnia, że stół to doskonała platforma spotkania i dialogu kultur, o czym przekonało się już ponad 70 tysięcy zwiedzających ekspozycję.

Do 12 grudnia Muzeum POLIN zaprasza na odmienioną wystawę czasową, poszerzoną o nową pracę – instalację Moniki Drożyńskiej – oraz odświętny, chanukowy program wydarzeń finisażowych dla dorosłych i dla dzieci.

Podobnie, jak przez cały okres prezentacji wystawy, tak i w jej finale (piątek-sobota, 9-11 grudnia) Muzeum POLIN przygotowało bogaty program towarzyszący. Znalazły się w nim między innymi: ostatnia w tym roku uroczysta, chanukowa kolacja szabatowa w holu muzeum, kulinarne spacery z degustacją potraw, oprowadzania kuratorskie, a także słodkie obchody Chanuki* z rodzinnymi warsztatami kulinarnymi, muzealno-kulinarną grą w przestrzeniach POLIN i pamiątkowymi zdjęciami wykonywanymi w muzealnej fotobudce oraz finisażowym smakowaniem pączków.

W ostatnich dniach wystawy w Muzeum POLIN zagości też instalacja zapachowa „Bottanicum” Moniki Opieki-Nowak – inspirowana aromatycznymi przyprawami kuchni żydowskiej oraz wierzeniami i historią judaizmu, (sobota-niedziela, 10-11 grudnia).

Muzeum zaprosi również widzów do stołu przygotowanego przez kolektyw osób migranckich i uchodźczych Słuszna Strawa/Kobiety Wędrowne, aby wyrazić solidarność z osobami szukającymi schronienia w Polsce (niedziela, 11 grudnia, godz. 18:00).

O wystawie „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”

Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś tak bardzo różnorodna. Wystawa „Od kuchni” ukazuje tę złożoność. Przedstawia religijny fundament spajający żydowską kuchnię, czyli zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków i jej produktami, ale również współczesne odchodzenie od tradycji i międzykulturowej wymiany. Mówi o tym, jak dzięki migracjom wędrowały także potrawy i produkty – dochodziło do niezwykłych fuzji różnych tradycji. Jest to więc opowieść zarówno o specyfice żydowskiej kuchni, jak i o tym, dlaczego dziś tak trudno jest zamknąć ją w sztywnych ramach.

Wystawa prezentuje obiekty, zdjęcia, a nawet gotowe przepisy na dania. Towarzyszą im wywiady z ekspertami kulinarnymi, historykami i osobami, których działania w praktyce wiążą się z żydowską kuchnią. Wszystkie rozwijają główne idee ekspozycji podzielonej tematycznie na: Tradycję, Diasporę, Nowoczesność i Wspomnienia.

Wystawa ma też swoją współczesną ścieżkę artystyczną – cztery instalacje-stoły stworzone przez Annę Królikiewicz, artystkę, dla której kultura kulinarna i jej wielowymiarowość stanowią ważny wątek twórczości.

Nowym zabiegiem artystycznym jest instalacja Moniki Drożyńskiej, artystki i aktywistki, prekursorki technik hafciarskich w sztuce współczesnej oraz tkaniny w przestrzeni publicznej. Jej praca z serii „Obrusy” – wyjściowo przygotowana jako interwencja artystyczna na wystawie – została włączona do ekspozycji i można ją teraz oglądać do końca trwania wystawy. Artystka, posługując się techniką haftu ręcznego, przygotowała białą tkaninę pokrytą białym haftem. W ten sposób oddała ograniczenia, jakich w poznawaniu kultury żydowskiej doświadczają osoby spoza żydowskiego świata. Napisany na tkaninie, prawie niewidoczny haft, jest komentarzem do często nieuświadomionej obecności kuchni żydowskiej w codziennym życiu w Polsce.

Tkanina dokumentuje spotkania artystki z przedstawicielkami społeczności żydowskiej oraz jej prywatne poszukiwania. Można próbować odczytać na niej fragmenty wypowiedzi dotyczące żydowskiej kuchni, nazwy wybranych potraw oraz słów, które – zapożyczone z żydowskiego świata kulinariów – zakotwiczyły się w polskim słowniku.

Do 12 grudnia Muzeum POLIN zaprasza na spotkanie przy wspólnym stole.

*Chanuka – nazywana także Świętem Świateł lub Świętem Ognia – przypada w grudniu i jest jednym z najpiękniejszych żydowskich świąt. Upamiętnia zwycięstwo słabszych i uciskanych nad agresorami próbującymi narzucić im swoją kulturę i religię oraz cudowne rozmnożenie oliwy, potrzebnej do zapalenia światła w Świątyni. 

program finisażu wystawy

program dla dzieci

program dla dzieci w języku ukraińskim

ŹródłoMuzeum POLIN

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...