Muzeum Toruńskiego Piernika, oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, zaprasza na wystawę
pt. „Piernikowo-kreatywny. Marcin Goetz i jego pierniki”. Jest to kolejna wystawa z cyklu “Piernik nie tylko toruński”. Ekspozycja stanowi prezentację piernikarskiego dorobku Marcina Goetza z Dolnego Śląska, który spośród wielu wytwórców pierników wyróżnia się nie tylko kreatywnością, ale także nieszablonowym sposobem traktowania ciasta piernikowego. Wernisaż wystawy odbędzie się w piątek 24 lutego o godz. 17.00.
Marcin Goetz czuje się kontynuatorem dolnośląskich tradycji piernikarskich. Od 2008 roku w Trzcińsku pod Jelenią Górą przygotowuje i wypieka pierniki. Towarzyszy mu Barbara Milewska zajmująca się lukrowaniem. Przez lata współpracy Marcin i Barbara stworzyli zawodową parę pod wdzięcznym szyldem „Słodka Chatka”. Pierniki przygotowane przez ten duet wyróżnia charakterystyczny, rozpoznawalny styl oraz najwyższa jakość. Przemyślana koncepcja, ciekawe wzornictwo (często
w połączeniu z dowcipnym komentarzem) to ich znaki rozpoznawcze. Pierniki opatrzone logotypem „Słodkiej Chatki” są nie tylko odzwierciedleniem kunsztu zawodowego, talentu i wyobraźni autorów. Pokazują także, jak wiele możliwości niesie ze sobą ciasto piernikowe. Piernik stał się dla obojga zarówno inspiracją, zawodowym wyzwaniem, jak i tworzywem, poprzez które komentują rzeczywistość. Wykorzystują wyłącznie naturalne składniki oraz jadalne barwniki (m.in. kakao, kurkumę, soki z warzyw i owoców).
W „Słodkiej Chatce” powstają zarówno pierniki spożywcze, jak i dekoracyjne – figuralne. Niczym nieskrępowana wyobraźnia twórców pozwala także na swobodne łączenie obu rodzajów pierników w jednym dziele. Wypiekany jest również piernik nielukrowany, przekładany powidłami. „Twarde blaty piernikowe, przełożone powidłami, po kilku dniach stają się miękkie. Taki piernik dobrze wpisuje się w trend ruchu „slow food” – podkreśla Marcin Goetz.
Wypiekając i dekorując pierniki, dolnośląscy twórcy umiejętnie czerpią z piernikarskich tradycji. Śmiałe podejście do piernikarskiego rzemiosła, znajomość różnorodnych technik, pozwalają na swobodne
i umiejętne ich łączenie. Przez lata działalności wypracowali własny, rozpoznawalny styl. Przygotowują pierniki inspirowane tradycją, współczesnością i aktualnymi wydarzeniami. Jak podkreśla piernikarz z Dolnego Śląska „W naszej manufakturze traktujemy ciasto piernikowe jak pachnący i jadalny materiał plastyczny.” Posługując się tym nieoczywistym tworzywem plastycznym, Marcin i Barbara – mistrzowie w swoim fachu – tworzą własną, „piernikowo-korzenną” wizję otaczającego świata. Aromatyczne, piernikowe dzieła sztuki służą zatem nie tylko kulinarnym potrzebom i artystycznym gustom. Są także nietypowym sposobem wypowiedzi, niewerbalnym środkiem przekazu.
Mistrzowski duet z Dolnego Śląska od wielu lat współpracuje z Muzeum Toruńskiego Piernika. Szereg przygotowanych przez nich piernikowych wypieków nadal można obejrzeć na wystawie stałej – podkreśla Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, współautorka wystawy.
____________________________
„Piernikowo-kreatywny. Marcin Goetz i jego pierniki”
Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika, ul. Strumykowa 4
Wernisaż: 24 lutego 2023 r. o godz. 17.00
Wystawa czynna: 25 lutego – 30 grudnia 2023 r.
Kuratorzy wystawy: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz, Krzysztof Lewandowski
Opracowanie plastyczne: Krzysztof Deczyński
Aranżacja wystawy: Marcin Goetz