wtorek, 5 sierpnia, 2025

Podróż do źródeł smaku: Mowa wigilijnego stołu – dzisiejsze tradycje, historia i zapomniane potrawy | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 15 grudnia

Za każdym smakiem kryje się historia – w różnych epokach dominowały odmienne mody na smak, kultywowane przez różne grupy społeczne. Doskonale widać to na kartach dawnych ksiąg kucharskich i w źródłach okołokulinarnych. Tym razem zabierzemy Was w podróż do źródeł smaku… Czyli w zasadzie do czego? Przecież każdy z nas ma inny smak. Nie mówimy tu tylko o sensorycznych wrażeniach w czasie jedzenia. Smak potrafi być swoistym wehikułem czasu, który przenosi nas w odległe zakątki pamięci, pozwala dotrzeć do spraw głęboko w nas zakorzenionych i kreować naszą tożsamość.

Do wspólnej podróży zaprosimy osoby od lat zgłębiające temat smaku, zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Zaproszeni goście podzielą się z nami opowieścią o poszukiwaniu i próbie zrozumienia smaku. Porozmawiamy o percepcji, kombinacjach smakowych oraz o ulubionych przepisach. W kuchni odnajdziemy doskonały grunt do wymiany doświadczeń, a dzielenie stołu przy wspólnie przygotowanym posiłku skłoni do dalszych dyskusji.

15 grudnia 2024 r.: 

Mowa wigilijnego stołu – dzisiejsze tradycje, historia i zapomniane potrawy

Gość: Jarosław Dumanowski | Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Polska wigilia jest unikatowym zjawiskiem w światowej kulturze. To, co dziś nazywamy magią świąt, dawniej było zbiorem określonych wierzeń, obyczajów i przesądów. Wiele z nich znajdywało swoje odbicie na świątecznym stole, w symbolice pokarmów, które spożywano w tym wyjątkowym dniu. Czy dzisiejszy stół wigilijny jest witalnym nośnikiem dawnych tradycji? Jak wiele z nich zostało utraconych lub zmieniło swoją wymowę? Na trop zapomnianych wigilijnych potraw wprowadzi nas profesor Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu.

https://bilety.wilanow-palac.pl/


Gdzie: Villa Intrata
Bilety: do kupienia online i w kasie muzeum dwa tygodnie przed spotkaniem

więcej: https://www.wilanow-palac.pl/podroz_do_zrodel_smaku.html

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...

Dofinansowanie z Muzeum Historii Polsk...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach otrzymało kolejne dofinansowanie. M...

Pierwsze żniwa 1944. Maszyny z fabryki...

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie zaprasza: W sobotę, 26 lipca, proponu...

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...