Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie (gmina Komorniki, k. Poznania) zaprasza na imprezę plenerową „Poznańska Pyra” 8.10.2023 r. w godz. 11.00-17.00.
Stały punkt wydarzenia to m.in. tradycyjny, ręczny zbiór i czyszczenie ziemniaków na polu muzealnym, w którym udział może wziąć każdy gość Muzeum, prócz tego pokaz zbioru ziemniaków przy pomocy rozmaitych narzędzi mechanicznych. Na terenie odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy garncarskie i wyplatania z wikliny koszyków do ziemniaków. Czas spędzony w Muzeum umilać będą występy zespołów artystycznych.
Znajdzie się okazja do skosztowania dań ziemniaczanych w tym tradycyjnej pyry z gzikiem lub śledziem! Odbędzie się pokaz gastronomiczny przygotowania kiszki ziemniaczanej a także pokazy wykonywania dań ziemniaczanych z udziałem gospodyń wiejskich połączone ze sprzedażą.
Odbywać się będzie także Konkurs Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego „Smak pyry 2023″, w którym zgłoszone dania z ziemniaków, będą walczyć o Certyfikaty. Konkurs kierowany do producentów, przetwórców, restauracji, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych zakładów gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.
Planowane atrakcje:
- Pokazy gastronomiczne
- Stanowiska edukacyjne
- Laboratorium Ziemniaczane
- Warsztaty rękodzieła
- Stanowisko edukacyjne Europlant
- Stanowisko edukacyjne Muzeum Pyry
- Wystawa maszyn do zbioru ziemniaków
- Wystawa sprzętu do ręcznego zbioru ziemniaków
- Pokazy pracy maszyn na polu
- Wykopki
- Pyry z gzikiem i śledziem
- Warsztaty wyplatania koszy
Program imprezy:
12:00 – 12:30 – pokaz pracy maszyn na polu (pole)
12:00 – 13:00 – Towarzystwo Pamięci Powstania Wielkopolskiego – pogadanka i piosenki powstańcze (scena)
12:30 – 16:00 – wykopki (pole)
13:30 – 14:15 – występ Zespołu Pieśni i Tańca Ludowego Staropolanie (scena)
14:30 – 15:30 – Tańczymy z Domem Tańca Poznań Jacka Hałasa (scena)
15:45 – 16:10 – „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena)
16:30 – 17:00 – „Saksofon w roli głównej” – duet Tomasz i Zenon Mikołajczak (scena)
W przerwach pomiędzy poszczególnymi punktami programu zaplanowane są konkursy dla publiczności.
Pokazy wykonywania potraw z ziemniaków – 11:00 – 17:00 (namiot naprzeciw sceny)
• Degustacja zupy ziemniaczanej – ok 11:30 i ok 14:30
• Degustacja kiszki ziemniaczanej – ok 13 i ok 15:00
tekst: Jagoda Nowicka / Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie