Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza na otwarcie wystawy w piątek, 24 marca 2023 roku, o godzinie 12:00
Od piątku, 24 marca, w małej sali wystaw czasowych prezentowana będzie wystawa „Śledź w porcelanie. Kolekcja pojemników na ryby ze zbiorów Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku”. Ekspozycję będzie można zwiedzać do 29 października 2023 roku.
Śledzie jedzą wszyscy. Polacy uważają tę rybę za typowo polską; Szwedzi, dumni ze swoich kiszonych śledzi, czyli surströmming, uważają te ryby za arcyszwedzkie; duńską chlubą są śledzie wędzone z wyspy Bornholm, czyli piklingi; natomiast Holendrzy twierdzą, że nic nie dorówna ich matiasom. Śledzie jedzono od zawsze i jedli je wszyscy – zarówno zamożni, jak i ci mniej zasobni. Można je przyrządzać na setki sposobów – wyśmienicie smakują po zasoleniu, marynowane, wędzone, smażone czy pieczone.
Wysoka wartość śledzia w jadłospisach ma odzwierciedlenie w naczyniach do jego serwowania – powstało ich nie mniej niż jest sposobów przyrządzania tej smacznej ryby. Pojemniki największą popularnością cieszyły się w dwudziestoleciu międzywojennym, lecz także wcześniej i później były produkowane w licznych fabrykach oraz manufakturach porcelany. Mnogość wzorów, kształtów, form pojemników śledziowych niewątpliwie świadczy o ich dużej popularności.
Na wystawie zaprezentowanych zostanie ponad 100 naczyń przeznaczonych do podawania ryb, w tym przede wszystkim marynowanych śledzi. Wszystkie eksponaty pochodzą ze zbiorów Działu Historyczno-Artystycznego Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.
Ekspozycja czynna od 24 marca do 29 października 2023 roku – Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku, ul. Dominikańska 5
Kuratorką wystawy jest Katarzyna Pągowska, kustosz MPŚ.