sobota, 3 maja, 2025

Wyjątkowa książka kucharska: zbiór przepisów kulinarnych i świadectw ocalałych z Auschwitz

Nowojorska fundacja Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation (ABMF) opublikowała wyjątkowy zbiór przepisów i świadectw ocalałych zatytułowany „Honey Cake and Latkes: Recipes from the Old World by the Auschwitz-Birkenau Survivors” (Ciasto miodowe i placki ziemniaczane – przepisy ze starego świata od ocalałych z Auschwitz-Birkenau).

Zbiór ten to więcej niż książka kucharska. Zawiera nie tylko ponad 110 przepisów, ale także wspomnienia, notki bibliograficzne oraz opis tradycji związanych z jedzeniem przekazanych przez jednych z ostatnich żyjących ocalałych z Auschwitz. Materiały i relacje odnoszą się do czasów przed oraz po Holokauście i, według Ronalda S. Laudera, Prezesa ABMF, stanowią „historię nadziei i triumfu ducha człowieczeństwa”.


Historia powstania książki sięga stycznia 2020 r., kiedy to dzięki wsparciu Fundacji kierowanej przez Laudera do Miejsca Pamięci Auschwitz przybyło 120 ocalałych, by wziąć udział w obchodach upamiętniających 75. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady.

– Kilka miesięcy później ABMF, chcąc utrzymać zaangażowanie delegacji ocalałych, podjęła decyzję o organizowaniu dwa razy w miesiącu spotkań za pośrednictwem platformy Zoom, w trakcie których ocalali dzielili się także swoimi ulubionymi przepisami, w ten sposób dodając sobie nawzajem otuchy w tamtym wyjątkowo trudnym okresie globalnej pandemii – powiedziała dr Maria Zalewska, dyrektor wykonawcza ABMF

W swoim wstępie dr Piotr M. A. Cywiński, dyrektor Muzeum i Miejsca Pamięci Auschwitz, podsumował jak ważną rolę z kulturowego punktu widzenia odgrywa książka kucharska: „W obozie praktycznie nikt nie jadał przy stole. Chciano bowiem wyplenić wszelkie przejawy kultury pośród więźniów będących na granicy życia i śmierci. Wraz ze zniknięciem więźniów zniknąć miała pamięć historyczna, w tym kultura spożywania posiłków. W tych, którzy ocalali, przetrwała także nostalgia i pamięć, wiedza i uczucia, tradycje i zwyczaje… O tym właśnie opowiada ta książka – to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych. To opowieść o przepisach, daniach, posiłkach… o pamięci zasiadania przy stole, o rodzinnym charakterze jedzenia, o spotkaniach… o wpływie tradycji, konwencjach i innowacjach w ramach tej przestrzeni kulturowej, w centrum której, zarówno dziś, jak i w przeszłości, znajdują się ludzie zasiadający przy wspólnym stole”.

Według dr Marii Zalewskiej „Honey Cake and Latkes” to książka kucharska inna niż wszystkie: „Przed zabraniem się za gotowanie zachęcamy najpierw do przeczytania komentarzy, jakimi opatrzono przepisy, ponieważ to one są sercem i duszą tej książki. Zawierają wspomnienia stanowiące inspirację do opracowania tego tomu: Eugene’a Gintera przywołującego kanapkę z czekoladą, którą jego matka przygotowała mu, by posilił się i wzmocnił po wyzwoleniu; przepis na rakott-krumpli od Evy Shainblum, która wspomina, że to węgierskie danie z układanych warstwami ziemniaków stanowiło ostatni posiłek, jaki zjadła z rodziną, zanim wszyscy zostali deportowani do Auschwitz na dzień po święcie Szawuot w 1944 r.; żywe wspomnienia Benjamina Lessera, który przywołuje sad i ogrody swojego dziadka w przedwojennej miejscowości Mukaczewo, gdzie każdego lata jego rodzina zjeżdżała się, by wspólnie zbierać owoce i gotować kompot; historie rodzinne Goldie Finkelstein związane z gotowaniem pysznego jedzenia w dużych ilościach, by ułatwić sobie przepracowanie wojennej traumy niedostatku, głodu i wyczerpania, aż wreszcie wspomnienia beztroskich świątecznych posiłków spożywanych przez wielu ocalałych po wojnie przy wspólnym stole z przedstawicielami drugiego, trzeciego, a teraz już czwartego pokolenia. Żywimy nadzieję, iż książka ta, której treści zebraliśmy i zredagowaliśmy w 2020 r. w trakcie lockdownu sprawi, że czytelnicy docenią tradycje, które nas łączą i zapewniają dobre samopoczucie”.

Przychód ze sprzedaży książki przekazany zostanie Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, której misją jest ochrona pamięci o Auschwitz dzięki wspieraniu prac konserwatorskich oraz edukacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...