„Bulwa to hopt” /kartofel jest podstawową sprawą/ – pisał na pocz. XX w. założyciel naszego muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w. XIX wieku i szybko stał się oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa, głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi. A że nastał właśnie czas „wykopków” przygotowaliśmy dla Was mnóstwo tematycznych atrakcji:
- pokazy prac polowych – wykopki, orka i bronowanie zagonów
 - potrawy z ziemniaka i topinamburu
 - ognisko nad jeziorem
 - pokaz pracy lokomobili parowej
 - młócenie i „przewiewanie” zboża
 - wyplatanie koszy z korzenia sosny
 - międlenie i czesanie lnu
 - gręplowanie i przędzenie wełny
 - występ Zespołu Tańca Ludowego „Neptun” i „Volkstanzkreis Ahden” z północnej Westfalii (sobota)
 - pokazy filmów „JUTRO BĘDZIE PADAĆ” (sobota) i „PAŁAC” (niedziela)
 - stoiska z rękodziełem, sztuką ludową i produktami pochodzenia naturalnego
 
Zapraszamy: 16 – 17 IX, 9:00 – 16:00
Muzeum – Kaszubski Park Etnograficzny
im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach

