niedziela, 23 lutego, 2025

Z notatnika Paula Tremo – kuchnia głodu

Zainspiruj się kulinarnymi pomysłami królewskiego kucharza, Paula Tremo. Naucz się przyrządzać pyszne potrawy z dzikich roślin, którymi w czasie głodu można zastępować rośliny uprawne.

Nadworny kucharz Stanisława Augusta nie tylko gotował wykwintne potrawy na królewski stół, lecz także zajmował się kuchnią ludzi znacznie niżej postawionych. Przedmiotem jego zainteresowania były sposoby zażegnania głodu poprzez wykorzystanie dzikich roślin oraz konserwację i długie przechowywanie żywności.

Czerpiąc z praktyki królewskiego kucharza, poznamy właściwości wybranych roślin, które występują w łazienkowskich ogrodach i poza nimi. Nauczymy się także, jak bezpiecznie je pozyskiwać i przygotowywać. Następnie wspólnie przyrządzimy herbatkę z sezonowych ziół, pierogi z dzikimi roślinami jadalnymi oraz ciasteczka z nutą bylicy.

Warsztaty kulinarne dla dorosłych

Termin: 5 sierpnia 2023 r., godz. 11.00
Miejsce: Centrum Edukacji Ekologicznej w Nowej Palmiarni
Wstęp: bezpłatny w ramach programu MKiDN „Kultura Dostępna”
Zapisy: rezerwacje@lazienki-krolewskie.pl (pon.-pt. w godz. 8.00-16.00)

Źródło:https://www.lazienki-krolewskie.pl/

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeo – Najczęściej wybierany, najnowo...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Noworoczna okazja na rozwój z systemem...

W tym wyjątkowym czasie chcielibyśmy zapytać czy zastanawiali się Państwo nad z...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...

Zimowy Wjazd do Huty 2025- Muzeum Przy...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach jak co roku, podczas ferii zimowych...

Profesjonalna ewidencja zbiorów

Każdy pracownik muzeum doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważna jest dokładna i ...