piątek, 22 listopada, 2024

Z notatnika Paula Tremo – kuchnia głodu

Zainspiruj się kulinarnymi pomysłami królewskiego kucharza, Paula Tremo. Naucz się przyrządzać pyszne potrawy z dzikich roślin, którymi w czasie głodu można zastępować rośliny uprawne.

Nadworny kucharz Stanisława Augusta nie tylko gotował wykwintne potrawy na królewski stół, lecz także zajmował się kuchnią ludzi znacznie niżej postawionych. Przedmiotem jego zainteresowania były sposoby zażegnania głodu poprzez wykorzystanie dzikich roślin oraz konserwację i długie przechowywanie żywności.

Czerpiąc z praktyki królewskiego kucharza, poznamy właściwości wybranych roślin, które występują w łazienkowskich ogrodach i poza nimi. Nauczymy się także, jak bezpiecznie je pozyskiwać i przygotowywać. Następnie wspólnie przyrządzimy herbatkę z sezonowych ziół, pierogi z dzikimi roślinami jadalnymi oraz ciasteczka z nutą bylicy.

Warsztaty kulinarne dla dorosłych

Termin: 5 sierpnia 2023 r., godz. 11.00
Miejsce: Centrum Edukacji Ekologicznej w Nowej Palmiarni
Wstęp: bezpłatny w ramach programu MKiDN „Kultura Dostępna”
Zapisy: rezerwacje@lazienki-krolewskie.pl (pon.-pt. w godz. 8.00-16.00)

Źródło:https://www.lazienki-krolewskie.pl/

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...