Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
07.07.2024 r.
godz. 11.00-17.00
W PROGRAMIE IMPREZY
– degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera
– pokaz tłoczenia soków na zimno
– degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych
– degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej-
– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
– stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami
– stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami
– atrakcje dla dzieci
– śpiewanki biesiadne
Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
Impreza biletowana.
Bilety można zakupić na miejscu w kasie Muzeum lub online.
Jagoda Nowicka-Borowicz