czwartek, 6 listopada, 2025

Zupa z młodych rzep z ryżem, gorąca

Obrać młodey rzepki wielkości cebuli, dużej sztuk 40 na osób np. 15., włożyć do rondla, do czego dodać należy osmą część funta cukru i ćwierć funta masła, podlawszy to bulionem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło; przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego, i rozprowadza się bulionem białym dobrym; w proporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza do niey kwaterkę ryżu, uprzednio w wodzie obgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajane mostku.

Przepis pochodzi z:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

W ramach projektu „Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścieżki po Starachowicach” ...

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

Muzeum Przyrody i Techniki do 23 grudnia 2025 r. realizuje projekt „Szlakiem Dz...

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...