czwartek, 2 stycznia, 2025

Zupa z młodych rzep z ryżem, gorąca

Obrać młodey rzepki wielkości cebuli, dużej sztuk 40 na osób np. 15., włożyć do rondla, do czego dodać należy osmą część funta cukru i ćwierć funta masła, podlawszy to bulionem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło; przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego, i rozprowadza się bulionem białym dobrym; w proporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza do niey kwaterkę ryżu, uprzednio w wodzie obgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajane mostku.

Przepis pochodzi z:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Jarmark Bożonarodzeniowy w podpoznańsk...

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (gmina Kom...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...