środa, 9 kwietnia, 2025

Zupa z młodych rzep z ryżem, gorąca

Obrać młodey rzepki wielkości cebuli, dużej sztuk 40 na osób np. 15., włożyć do rondla, do czego dodać należy osmą część funta cukru i ćwierć funta masła, podlawszy to bulionem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło; przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego, i rozprowadza się bulionem białym dobrym; w proporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza do niey kwaterkę ryżu, uprzednio w wodzie obgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajane mostku.

Przepis pochodzi z:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Jarmark Wielkanocny 12-13.04.2025 r.

Zgodnie z wiosenną tradycją Muzeum Narodowe Rolnictwa otwiera sezon JARMARKIEM ...

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

Tajemnice toruńskich historii – ...

https://muzeon.pl/tajemnice-torunskich-historii-julie-wolfthorn-i-lotte-jacobi...

Rodzinna przygoda z „Marzanną” w tę ni...

Impreza plenerowa „Marzanna”! 23 marca 2025 r. w godz. 11.00-15.00 Muzeum...

Tajemnice toruńskich historii – ...

25.03. 2025 roku o godz. 17.00 Muzeum Okręgowe w Toruniu – Muzeum Historii Toru...