poniedziałek, 15 września, 2025

Zupa z młodych rzep z ryżem, gorąca

Obrać młodey rzepki wielkości cebuli, dużej sztuk 40 na osób np. 15., włożyć do rondla, do czego dodać należy osmą część funta cukru i ćwierć funta masła, podlawszy to bulionem, niech się gotuje pod pokrywą, dopóki rzepa nie będzie zupełnie miękką. Skoro się to uskuteczniło; przeciera się przez gęste sito do naczynia czystego, i rozprowadza się bulionem białym dobrym; w proporcyą, aby zupa nie była nazbyt gęstą lub rzadką. Przed wydaniem do stołu zagotowywa się i spuszcza do niey kwaterkę ryżu, uprzednio w wodzie obgotowanego, lecz nie na miękko, gdyż w zupie powinien się zupełnie dogotować, oraz odgotowanego i w cząstki pokrajane mostku.

Przepis pochodzi z:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...