sobota, 9 sierpnia, 2025

Nowa lokatorka Muzeum GPE w Chorzowie

W ubiegłym tygodniu do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” przyjechała z Ośrodka Hodowli Zarodowej Przerzeczyn Zdrój prawie dwuletnia jałówka. Jej rodzicami są krowa Lama oraz byk Pawik. Zamieszkała w specjalnie zbudowanej wiacie przy zagrodzie z Łaz, gdzie dzieli wybieg z końmi.

To zupełnie naturalne towarzystwo dla krów – dawniej konie bardzo często współdzieliły zagrodę z krowami.  Obserwujemy jednak, jak będą zachowywać się zwierzęta. Na razie wszystko przebiega pomyślnie – zwierzęta dogadują się i okazują sobie zainteresowanie

mówi Agnieszka Grudzińska, zootechnik z Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”.

Rasa krowy, która została zakupiona przez muzeum, nie jest przypadkowa. Bydło czerwone na terenach ziem polskich pojawiło się prawdopodobnie w XVI w. W okresie międzywojennym stanowiło 25 proc. całej krajowej populacji bydła – wyróżniano przy tym trzy odmiany tej rasy: podgórską, dolinową i śląską. Obecnie populacja rasy polskiej czerwonej jest utrzymywana dla zachowania i ochrony zasobów genetycznych.

Rasę te charakteryzuje m.in dobre przystosowanie się do trudnych warunków środowiska, odporność na choroby i długowieczność. Cechy te zarówno przed laty, jak i obecnie, są pożądanymi u bydła. Zwierzęta te, w porównaniu z obecnie hodowanymi krowami, są stosunkowo niewielkie (ok. 1,3 m w kłębie) mają jednak silne nogi i mocne racice

dodaje A. Grudzińska.

Lama nie jest wybredna w kwestii pokarmu – żywi się głównie trawą, sianem i słomą. Nie jest hodowana, by dawać mleko, więc nie potrzebuje bogatego i wysokokalorycznego pożywienia.

Chciałabym zwrócić uwagę, by nie dokarmiać zarówno krowy, jak i pozostałych zwierząt na terenie skansenu. Przeżuwacze, do których zalicza się krowa, są bardzo wrażliwymi zwierzętami – spożycie niewłaściwego pokarmu może spowodować wzdęcie, które stanowi śmiertelne zagrożenie dla jego życia

mówi Agnieszka Grudzińska.

Na razie jałówka pasie się przy zagrodzie w Łazach, wkrótce jednak będzie wypasana „na paliku” na licznych łąkach chorzowskiego muzeum.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...

Dofinansowanie z Muzeum Historii Polsk...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach otrzymało kolejne dofinansowanie. M...

Pierwsze żniwa 1944. Maszyny z fabryki...

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie zaprasza: W sobotę, 26 lipca, proponu...

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...