poniedziałek, 16 września, 2024

Obieraczki kapuściane

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu Zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:00 odbędzie się Msza Św. w Kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety wstępu do Muzeum: 25 zł/normalny, 15 zł/ulgowy

1 października 2023 (niedziela), 13.00-14.30 – Muzeum Wsi Lubelskiej

tekst: Zofia Fulman

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Europejskie Dni Dziedzictwa w Wielkopo...

Przygotowaliśmy specjalny program kulturalno-edukacyjny związany z historią pra...

Kolekcjonerka. Teresa Szwedkowicz (193...

Wystawa przybliża problematykę kolekcjonerstwa prywatnego i antropologii rzeczy...

KONFERENCJA NAUKOWA „AXENTOWICZ. W 165...

Zapraszamy serdecznie na  konferencję naukową "AXENTOWICZ. W 165 ROCZNICĘ ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

XI Międzynarodowa Konferencja Konserwa...

TERMIN I MIEJSCE KONFERENCJI Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spo...