sobota, 19 lipca, 2025

Świeże ogórki do rosołu

Obrać‎ ‎ogórki,‎ ‎rozciąć‎ ‎każdy‎ ‎na‎ ‎2‎ ‎części‎ ‎w‎ ‎poprzek,‎ ‎wydrążyć‎ ‎ze‎ ‎środka‎ ‎ziarna,‎ ‎trochę‎ ‎nasolić.‎ ‎Gdy‎ ‎sól‎ ‎wyciągnie
wodę‎ ‎wytrzeć‎ ‎ogórki‎ ‎i‎ ‎nadziać‎ ‎mięsem.‎ ‎Mięso‎ ‎może‎ ‎być‎ ‎różne.
Następnie‎ ‎włożyć‎ ‎ogórki‎ ‎do‎ ‎rondla‎ ‎podlać‎ ‎rosołem‎ ‎i‎ ‎gotować aż‎ ‎będą‎ ‎miękkie,‎ ‎poczem‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎krążki‎ ‎i‎ ‎podać‎ ‎do‎ ‎rosołu.

Przepis z „Dobra gospodyni czyli Podręcznik kucharski dla polskiego domu” r. 1933

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...

Festyn Ekologiczny „Zaginiony świat na...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach już po raz szesnasty organizuje dla...

FESTYN ZIELONOŚWIĄTKOWY

8 czerwca 2025 r. | godz. 12:00–17:00 | Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu R...

XIV Noc Muzeów

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza 17 maja o godz....

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...