czwartek, 22 maja, 2025

Zupa z chleba

W‎ ‎3‎/4‎ ‎litra‎ ‎wody‎ ‎1/‎4‎ ‎funta‎ ‎starego‎ ‎chleba‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎kawałki,‎ ‎zastawić‎ ‎i‎ ‎rozgotować.‎ ‎Przetrzeć‎ ‎przez‎ ‎cedzidło‎ ‎i‎ ‎za
gotować‎ ‎jeszcze‎ ‎raz‎ ‎z‎ ‎kawałkiem‎ ‎masła,‎ ‎solą‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎kminku.
Osobno‎ ‎zagotować‎ ‎połowę‎ ‎tyle‎ ‎mleka,‎ ‎ile‎ ‎jest‎ ‎zupy‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎wydaniu‎ ‎dolać‎ ‎do‎ ‎zupy.‎ ‎Wcześniej‎ ‎nie‎ ‎można‎ ‎mleka‎ ‎wlewać,
bo‎ ‎by‎ ‎się‎ ‎zwarzyło‎ ‎od‎ ‎kwasu‎ ‎chlebowego.

Przepis z „Dobra gospodyni czyli Podręcznik kucharski dla polskiego domu” r. 1933

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...