sobota, 23 listopada, 2024

Zupa z chleba

W‎ ‎3‎/4‎ ‎litra‎ ‎wody‎ ‎1/‎4‎ ‎funta‎ ‎starego‎ ‎chleba‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎kawałki,‎ ‎zastawić‎ ‎i‎ ‎rozgotować.‎ ‎Przetrzeć‎ ‎przez‎ ‎cedzidło‎ ‎i‎ ‎za
gotować‎ ‎jeszcze‎ ‎raz‎ ‎z‎ ‎kawałkiem‎ ‎masła,‎ ‎solą‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎kminku.
Osobno‎ ‎zagotować‎ ‎połowę‎ ‎tyle‎ ‎mleka,‎ ‎ile‎ ‎jest‎ ‎zupy‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎wydaniu‎ ‎dolać‎ ‎do‎ ‎zupy.‎ ‎Wcześniej‎ ‎nie‎ ‎można‎ ‎mleka‎ ‎wlewać,
bo‎ ‎by‎ ‎się‎ ‎zwarzyło‎ ‎od‎ ‎kwasu‎ ‎chlebowego.

Przepis z „Dobra gospodyni czyli Podręcznik kucharski dla polskiego domu” r. 1933

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...