czwartek, 19 września, 2024

Co jadano na Ostrowie Lednickim

Serdecznie zapraszamy na otwarcie najsmaczniejszej wystawy w tym sezonie!

2 sierpnia 2024 godz. 12.00 Mały Skansen przy Ostrowie Lednickim

Wystawa Co jadano na Ostrowie Lednickim, przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych.

Już wkrótce będzie można zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak.: szczątki kostne zwierząt, ceramika naczyniowa, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek.

W zabytkowym spichlerzu z Majkowa zobaczyć będzie można filmy związane z ucztą średniowieczną oraz zapoznać się ze średniowiecznymi przepisami.

Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:

las – miejsce bytowania dzikiej zwierzyny, zbierania niektórych roślin

łąka – miejsce wypasu zwierząt hodowlanych, zbierania ziół

ziemia – pola uprawa zbóż i roślin

woda – miejsca połowu ryb

powietrze – polowanie na ptactwo

Wystawa realizowana była na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.

Dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego. 



Joanna Wieczorek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Europejskie Dni Dziedzictwa w Wielkopo...

Przygotowaliśmy specjalny program kulturalno-edukacyjny związany z historią pra...

Kolekcjonerka. Teresa Szwedkowicz (193...

Wystawa przybliża problematykę kolekcjonerstwa prywatnego i antropologii rzeczy...

KONFERENCJA NAUKOWA „AXENTOWICZ. W 165...

Zapraszamy serdecznie na  konferencję naukową "AXENTOWICZ. W 165 ROCZNICĘ ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

XI Międzynarodowa Konferencja Konserwa...

TERMIN I MIEJSCE KONFERENCJI Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spo...