Wrzesień przeważnie kojarzy się z końcem wakacji, ale za sprawą naszego festiwalu przedłużamy je o cały tydzień! W pierwszą wrześniową niedzielę spotykamy się w Parku Etnograficznym Krakowiaków Zachodnich w Wygiełzowie.
Dla tych, którzy nie mieli jeszcze okazji wziąć udziału w Małopolskim Festiwalu Smaku, mamy zwięzłe wyjaśnienie, na czym on polega. W wielkim skrócie – spotykamy się, wspólnie bawimy, kosztujemy regionalne przysmaki, słuchamy koncertu i mamy z tego mnóstwo frajdy! Nasz przedostatni przystanek to Wygiełzów, znany przede wszystkim ze skansenu prezentującego kulturę ludową zachodniej części Małopolski.
Wśród regionalnych przysmaków, które zaprezentuje nam kilkudziesięciu producentów, znajdziemy między innymi słynne małopolskie miody, pieczywo wypiekane według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, sery i twarogi, a także smakowite wędliny i domowe przetwory. Jak zwykle, wybawieniem dla wszystkich głodnych oryginalnych połączeń kulinarnych będzie Andrzej Polan i jego ekipa, która będzie częstować gości przygotowywanymi na miejscu przysmakami.
Choć w centrum festiwalu pozostają regionalne smaki, to jednak nie wszystko, co na Was czeka. W Wygiełzowie będzie można wziąć udział w quizie o Małopolsce, w którym do wygrania będą rodzinne bilety do Energylandii, a mali i duzi będą mogli wziąć udział w dziesiątkach gier i zabaw.
Niedzielne popołudnie uprzyjemni nam reprezentacja Akademii Małej Ciupagi z Łącka. Reprezentacja, bo cały zespół liczy prawie 150 osób między 5. a 70. rokiem życia. Mała Ciupaga jest dumnym ambasadorem Sądecczyzny, a więc na pewno nie zabraknie znanych i lubianych góralskich melodii.
W Wygiełzowie będziemy również pomagać tym, którzy pomocy najbardziej potrzebują. Najbliższa zbiórka będzie przeznaczona dla małego Allanka walczącego z nieoperacyjnym guzem mózgu.
Zapraszamy!
Więcej informacji o festiwalu.
Biuro Prasowe UMWM/ŁP