czwartek, 21 listopada, 2024

Regionalne potrawy i dawne smaki Małopolski

„Kuchnia regionalna wsi Poręba Spytkowska”, to temat spotkania, które odbyło się ramach projektu „Zasmakuj w Małopolsce” w Domu Ludowym w Porębie Spytkowskiej. We wspólnym gotowaniu uczestniczyła Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Podczas spotkania podsumowano realizację trzech pokazów kulinarnych, które dotychczas zostały przeprowadzone dla dzieci i młodzieży z naszego regionu, a także dla rodziców i seniorów. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali regionalne i tradycyjne potrawy: zupę z korpieli, proziaki, kluski z surowych ziemniaków i racuchy. Do tradycyjnych receptur dodano współczesne smaki.

W ramach spotkania odbyła się prelekcja na temat historii i tradycji Poręby Spytkowskiej przedstawiająca minione i odmienne czasy oraz życie osób w naszym regionie.

Dzisiaj gotowaliśmy i rozmawialiśmy o tradycyjnej małopolskiej kuchni, dawnych potrawach oraz zapomnianych smakach. Takie spotkania są niezwykle ważne i potrzebne, a warsztaty kulinarne, to wspaniała i twórcza zabawa dla kolejnego pokolenia oraz doskonała okazja do rozbudzania pasji do gotowania wśród dzieci i przekazywania tradycyjnych smaków – mówiła Marta Malec-Lech z zarządu województwa.

Spotkanie „Kuchnia regionalna wsi Poręba Spytkowska” odbyło się w ramach konkursu Zasmakuj w Małopolsce.

Biuro Prasowe UMWM / ACH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...