środa, 13 sierpnia, 2025

Święconka – co, jak i dlaczego?

Dzisiaj przedstawiamy Wam mały przewodnik po produktach wchodzących w skład tradycyjnej „święconki”. Nic, co znajdowało się w wielkanocnym koszyczku, nie trafiało tam przypadkiem.

JAJKO – symbol nowego życia, odrodzenia i nadziei. Najważniejszy symbol Świat Wielkanocnych, a także najstarszy symbol wiosennego odrodzenia przyrody.

CHLEB – podstawowe pożywienie człowieka, a jego poświęcenie miało zapewnić dobrobyt i dostatek. Dbano, aby chleba nigdy nie zabrakło. Symbolizuje braterstwo i jedność, a w kulturze chrześcijańskiej także ciało Chrystusa.

WĘDLINA – mięso było dawniej rarytasem, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Pojawiała się w święconce jako symbol obfitości, dobrobytu i dostatku.

SÓL – przypisywano jej właściwości oczyszczające i ochronne. Symbolizuje nieśmiertelność, niezniszczalność i trwałość. Chroni przed zepsuciem – wierzono, że zarówno tym fizycznym, jak i duchowym.

CHRZAN – do koszyczka wielkanocnego powinien trafić jako korzeń. Symbolizował zdrowie i siłę, a jego zadaniem było wzmacnianie właściwości pozostałych produktów. Ponadto jego ostry smak miał wyciskać łzy na pamiątkę męki Chrystusa.

BARANEK – nie mogło go zabraknąć w koszyczku – to symbol Zmartwychwstałego Chrystusa, znak zwycięstwa i triumfu. Dzisiaj pojawia się najczęściej w formie czekoladowej lub cukrowej figurki, dawniej wykonywano go z masła lub ciasta pieczonego w specjalnej formie.

BABKA – niegdyś upieczenie babki wielkanocnej wymagało nie lada umiejętności, a jej obecność w koszyczku była dowodem kunsztu gospodyni. Poprzez poświęcenie miała zapewnić dobrobyt i „słodkie życie”.

MASŁO – jego obecność odnosiła się do współistnienia i zależności między ludźmi i zwierzętami. Poświęcenie go miało zapewnić zdrowie i dobrobyt gospodarskim zwierzętom.

Kaczuszki, kurczaczki czy zajączki stały się symbolem wielkanocnym stosunkowo niedawno, nie znajdziemy ich więc w spisie tradycyjnych składników święconki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...

Dofinansowanie z Muzeum Historii Polsk...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach otrzymało kolejne dofinansowanie. M...

Pierwsze żniwa 1944. Maszyny z fabryki...

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie zaprasza: W sobotę, 26 lipca, proponu...

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...