sobota, 6 września, 2025

Chrzest Polski. Wino, oliwa i post

7 kwietnia w TVP Historia pierwszy odcinek naszego serialu o historii kuchni polskiej!

Co jadł Mieszko I na uczcie wyprawionej po jego chrzcie? Niestety menu tej uczty się nie zachowało. Ale czy na pewno nic nie wiemy o kuchni Mieszka I?

Wiemy, że na uczcie nie mogły się pojawić np. np. ziemniaki, pomidory, indyk czy ryż, a na deser nie podano lodów czy kawy. Z XII w. pochodzi opowieść Galla Anonima o uczcie wyprawionej przez Piasta z okazji postrzyżyn jego syna Siemowita, składała się ona z piwa i pieczonego prosiaka. Dzięki znaleziskom archeologicznym, danym etnobotanicznym, przekazom o wyżywieniu sąsiadów np. lubujących się właśnie w młodej wieprzowinie i piwie Germanów oraz przepisom kulinarnym z Danii, których metryka sięga aż XII w., możemy jednak odtworzyć kuchnię, potrawy i smak tej epoki. Przyjęcie chrześcijaństwo oznaczało początek prawdziwej, być może największej w naszej dziejach rewolucji kulinarnej. Razem z zasadami chrześcijańskiego postu zaczęły do nas docierać śródziemnomorskie produkty żywieniowe (wino, oliwa, biały chleb, migdały…), a swojskie piwo i wieprzowina nagle stały się pogańskie…

Słynna relacja Thietmara o wybijaniu zębów łamiącym post (w staropolszczyźnie popularny był termin „postołomca”) poddanym Bolesława Chrobrego wskazuje, że na straży tej kulinarnej rewolucji stało państwo.

Takie starcie lokalnych tradycji pogańskich z nową religią i śródziemnomorskim modelem żywieniowym jest dla ówczesnej Europy czymś typowym, dlatego braki źródłowe uzupełnimy informacjami o podobnych kłopotach z nową dietą np. Ostrogotów, Franków i Normanów.

W odcinku pokażemy miejsca związane z początkami państwa polskiego: Gniezno, Ostrów Lednicki, Ostrów Tumski i odtworzymy potrawy znane z wczesnośredniowiecznych receptur europejskich.

Historia kuchni polskiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...