piątek, 22 listopada, 2024

Co jadano na Ostrowie Lednickim

Serdecznie zapraszamy na otwarcie najsmaczniejszej wystawy w tym sezonie!

2 sierpnia 2024 godz. 12.00 Mały Skansen przy Ostrowie Lednickim

Wystawa Co jadano na Ostrowie Lednickim, przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych.

Już wkrótce będzie można zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak.: szczątki kostne zwierząt, ceramika naczyniowa, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek.

W zabytkowym spichlerzu z Majkowa zobaczyć będzie można filmy związane z ucztą średniowieczną oraz zapoznać się ze średniowiecznymi przepisami.

Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:

las – miejsce bytowania dzikiej zwierzyny, zbierania niektórych roślin

łąka – miejsce wypasu zwierząt hodowlanych, zbierania ziół

ziemia – pola uprawa zbóż i roślin

woda – miejsca połowu ryb

powietrze – polowanie na ptactwo

Wystawa realizowana była na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.

Dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego. 



Joanna Wieczorek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...