niedziela, 22 grudnia, 2024

Co jadano na Ostrowie Lednickim

Serdecznie zapraszamy na otwarcie najsmaczniejszej wystawy w tym sezonie!

2 sierpnia 2024 godz. 12.00 Mały Skansen przy Ostrowie Lednickim

Wystawa Co jadano na Ostrowie Lednickim, przybliża tematykę średniowiecznej kuchni i dawnych sposobów pozyskiwania produktów spożywczych.

Już wkrótce będzie można zobaczyć zabytki archeologiczne odkryte w trakcie prac wykopaliskowych na Ostrowie i w Gieczu takie jak.: szczątki kostne zwierząt, ceramika naczyniowa, pobrane próbki różnych pyłków, zbóż i pestek.

W zabytkowym spichlerzu z Majkowa zobaczyć będzie można filmy związane z ucztą średniowieczną oraz zapoznać się ze średniowiecznymi przepisami.

Przedstawione zostaną informacje o pięciu „środowiskach”, z których pozyskiwano pokarmy:

las – miejsce bytowania dzikiej zwierzyny, zbierania niektórych roślin

łąka – miejsce wypasu zwierząt hodowlanych, zbierania ziół

ziemia – pola uprawa zbóż i roślin

woda – miejsca połowu ryb

powietrze – polowanie na ptactwo

Wystawa realizowana była na podstawie źródeł historycznych oraz wyników interdyscyplinarnych badań, prac wykopaliskowych, badań przyrodniczych i fizyko-chemicznych.

Dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego. 



Joanna Wieczorek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Jarmark Bożonarodzeniowy w podpoznańsk...

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (gmina Kom...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...