Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum albo zebranie potraw, opracowanie i wstęp Jarosław Dumanowski, seria „Monumenta Poloniae Culinaria” t. 1, wyd. poprawione i uzupełnione, Warszawa 2021, ISBN 978-83-66104-78-5
Kup teraz w e-sklepie!
Compendium ferculorum z 1682 r. opisuje kuchnię barokową, pełną kontrastów i rozmachu, ceniącą iluzję i zaskoczenie, ale autor, Stanisław Czerniecki, nie wahał się też sięgać do wzorców z nowej kuchni francuskiej, ceniącej naturalny smak potraw, odrzucającej orientalny egzotyzm i łagodzącej surowe zasady staropolskiego postu. Muzeum Pałacu w Wilanowie wydało tę książkę w 2009 r. jako pierwszy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria pod redakcją prof. Jarosława Dumanowskiego, a teraz oferuje Czytelnikom nowe, poprawione i uzupełnione Compendium ferculorum, które dzięki współpracy badaczy reprezentujących różne dziedziny wiedzy może być odczytane w szerszym kontekście.
Dziękujemy Archiwum Narodowemu w Krakowie za współpracę i udostępnienie źródeł, które wykorzystano w procesie ponownego opracowania Compendium ferculorum.
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Rok wydania: 2021
Objętość: 300 stron
Format: 21×29,7cm
Oprawa: miękka zintegrowana
ISBN 978-83-66104-78-5
Wydanie poprawione i uzupełnione
CENA:90,00 zł
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie