Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W czerwcu miała miejsce kolejna, „letnia”, odsłona projektu, którego finał celebrowaliśmy 7-8 czerwca 2022 r.
Tegoroczna (2022) edycja była kolejnym z elementów „Czterech pór roku w polskiej tradycji kulinarnej”, projektu rozpoczętego w 2021 roku, który obecnie realizujemy w ramach dwuletniej dotacji (2022-2023) programu „Kultura Inspirująca”. Działania na gruncie historycznej rekonstrukcji kulinarnej zostały powiązane z programem wystawy realizowanej przez Pałac Benrath „Zitrusmanie. Goldene Früchte in fürstlichen Gärten”, dotyczącej ówczesnej fascynacji cytrusami. Motyw przewodni wystawy stał się główną osią tematyczną letniej edycji projektu. Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, w ramach którego zajmujemy się historyczną rekonstrukcją kulinarną w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z fundacją Stiftung Schloss und Park Benrath oraz Polnisches Institut Düsseldorf – Instytutu Polskiego w Düsseldorfie – odkrywaliśmy zależności pomiędzy polską i niemiecką tradycją kulinarną. Dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy. Realizacja projektu przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, pokazuje wspólne punkty wielowiekowej tradycji i tworzy żyzny grunt dla popularyzacji dziedzictwa kulinarnego wśród szerokiego grona odbiorców. Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie