O tym jak wyglądało życie dawnej wsi latem można się przekonać odwiedzając Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, gdzie w sezonie odbywa się szereg imprez plenerowych nawiązujących do tradycji. 20 sierpnia w ramach wydarzenia „O zbożach, chlebie i ziołach” zaplanowano warsztaty, pokazy, obrzędy oraz jarmark.
Sierpień w kulturze chłopskiej to czas najcięższej pracy która wieńczyła całoroczne wysiłki o jak największy plon. Zioła miały dawniej szerokie zastosowanie w życiu codziennym, wierzono także, że poświęcone w kościele w dniu Matki Boskiej Zielnej bukiety nabierają szczególnej mocy. Miały chronić ludzi i ich dobytek przed złymi mocami, przeciwdziałać czarom i urokom. W trakcie warsztatów przypomnimy naszym gościom o tych wierzeniach oraz wszechstronnym zastosowaniu ziół w ludowej medycynie, kuchni oraz pielęgnacji urody. W chałupie z Kaliny, gdzie mieści się ekspozycja zielarki odbędzie prezentacja ziołowych naparów połączona z quizem o ziołach dla najmłodszych. Nasi goście dowiedzą się do czego w medycynie służyły poszczególne zioła, w jaki sposób przyrządzano leki , wywary, wyciągi, nalewki czy maści. Podczas imprezy zaprosimy dzieci na warsztaty tworzenia zielników – na przygotowanych arkuszach będzie można wyklejać gałązki poszczególnych ziół. Chętni, którzy chcą wykonać wyjątkowe ozdoby mogą zapisać się na odpłatne warsztaty z tworzenia biżuterii z użyciem suszonych kwiatów.
Sierpniowa impreza w skansenie to także nawiązanie do tradycji dożynkowych. W tym roku obrzęd ten odtworzy grupa Bojszowianie. Zespół folklorystyczny wraz z gośćmi skansenu wyruszy spod chałupy z Bykowiny barwnym korowodem dożynkowym pod kościół gdzie odprawiona zostanie msza święta. W ramach pokazu zaprezentowany zostanie wieniec dożynkowy, który był przedmiotem wokół którego skupiały się wydarzenia podczas tradycyjnych dożynek. Wyplatany z ostatnich łanów zboża, pozostawianych na polu, miał zawsze kształt korony, w którą wplatano owoce i kwiaty. Po mszy zespół przejdzie pod scenę gdzie da koncert ludowych piosenek i pieśni.
W spichlerzu z Wojkowic będzie można wykonać kotyliony dożynkowe zaś w tuż obok na łące, kwiaty z bibuły, którymi przyozdobimy wóz dożynkowy, którym kiedyś jechały żniwiarki. Tradycyjnie nie zabraknie warsztatów robienia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach.
W trakcie imprezy będzie okazja zwiedzenia Młyn z Imielina gdzie goście wydarzenia poznają różne rodzaje zbóż oraz sprzętów używanych w rolnictwie. Dla uczestników uruchomione zostaną maszyny znajdujące się w młynie wodnym z Imielina – śrutownik żarnowy oraz mlewnik walcowy. Tego dnia goście skansenu będą mogli także wejść do środka wiatraka z Grzawy który na co dzień jest niedostępny dla zwiedzających.
Dożynki to także suto zastawiony stół – o to zadbają panie z kół gospodyń z Rajczy i Stolarzowic – na ich stoiskach będzie można nabyć potrawy i smakołyki przygotowane w tradycyjny sposób. Nie zabraknie także kiermaszu z rękodziełem, ziołami, miodami które rozstawią się na terenie skansenu.
Początek wydarzenia o godzinie 13.00.
tekst: Marcin Gaweł