Zielone Świątki to w tradycyjnej kulturze ludowej pora obrzędów związanych z pożegnaniem wiosny oraz przywitaniem lata i towarzyszących temu obrzędów agrarnych. Było to również święto rolników i pasterzy, stąd parady umajonych zwierząt, wyścigi na pastwiska zakończone zabawą przy ognisku.
Począwszy od XVIII wieku mieszkańcy miast wybierali się tego dnia na przejażdżki do lasów czy nad rzekę, gdzie urządzano zabawy, przejażdżki łódkami, pokazy sztucznych ogni. Majówki z nieodłącznymi posiłkami na świeżym powietrzu przetrwały do czasów współczesnych. Muzeum Narodowe Rolnictwa nawiązując do tej tradycji, co roku organizuje imprezę plenerową „Festyn Zielonoświątkowy”, na który zjeżdżają się całymi rodzinami.
Podczas festynu zaprezentował się Zespół Folklorystyczny „Wielkopolanie”, który oprócz występów scenicznych poprowadził też naukę tradycyjnych zabaw i tańców ludowych dla dzieci.
Nawiązaniem do przypadającego tego dnia święta pasterzy była parada umajonych wołów i zaprzęgów zwierzęcych, pokaz strzyżenia owiec oraz pracy kowala. Pojawił się też stanowisko muzealne poświęcone pasterstwu w Tatrach, na którym można było popróbować serów owczych.
Przy muzealnych stanowiskach malowano bawełniane torby na zakupy, próbowano swoich sił w pracy na krosienkach, poznawano podstawy haftu, odbywały się także warsztaty garncarskie i florystyczne połączone z nauką wicia wianków.
Tak jak w ubiegłych latach grupa rekonstrukcyjna z Ochotniczej Straży Pożarnej w Żabnie i Śremie dała pokaz gaszenia pożaru przy pomocy zabytkowej sikawki konnej.
W trakcie trwania festynu na terenie muzeum odbyły się eliminacje do „Bitwy Regionów” – konkursu kulinarnego, w którym wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu poznańskiego.
Tekst, foto: Jagoda Nowicka, MUZEUM NARODOWYM ROLNICTWA W SZRENIAWIE