środa, 14 maja, 2025

Gramatka

Zwana też biermuszką, faramuszką staropolska postna potrawa, czyli polewka piwna.

Piwo‎ ‎zwyczajne‎ ‎rozebrać‎ ‎wodą,‎ ‎włożyć‎ ‎spory‎ ‎kawałek‎ ‎cukru,‎ ‎trochę‎ ‎młodego‎ ‎masła,‎ ‎skórki‎ ‎cytrynowej‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎ośrodka‎ ‎z‎ ‎chleba,‎ ‎zagotować,‎ ‎zamieszać‎ ‎parę‎ ‎razy‎ ‎i‎ ‎wydać.

Przepis z książki kucharskiej „KUCHARZ‎ ‎POLSKI DLA‎ ‎MŁODYCH‎ ‎GOSPODYŃ” – podręcznik obejmujący 1553 przepisy kucharskie na wszelkie potrawy mięsne i postne, gotowane, smażone, pieczone, swojskie i obcych pomysłów pod właściwą sobie nazwą do polskiej kuchni wprowadzone oraz przepisy pieczenia ciast, tortów i przygotowania likierów  opracowany przez BRONISŁAWĘ‎ ‎LEŚNIEWSKĄ.

Zazwyczaj używano miękisz chleba żytniego,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...