środa, 2 kwietnia, 2025

Gramatka

Zwana też biermuszką, faramuszką staropolska postna potrawa, czyli polewka piwna.

Piwo‎ ‎zwyczajne‎ ‎rozebrać‎ ‎wodą,‎ ‎włożyć‎ ‎spory‎ ‎kawałek‎ ‎cukru,‎ ‎trochę‎ ‎młodego‎ ‎masła,‎ ‎skórki‎ ‎cytrynowej‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎ośrodka‎ ‎z‎ ‎chleba,‎ ‎zagotować,‎ ‎zamieszać‎ ‎parę‎ ‎razy‎ ‎i‎ ‎wydać.

Przepis z książki kucharskiej „KUCHARZ‎ ‎POLSKI DLA‎ ‎MŁODYCH‎ ‎GOSPODYŃ” – podręcznik obejmujący 1553 przepisy kucharskie na wszelkie potrawy mięsne i postne, gotowane, smażone, pieczone, swojskie i obcych pomysłów pod właściwą sobie nazwą do polskiej kuchni wprowadzone oraz przepisy pieczenia ciast, tortów i przygotowania likierów  opracowany przez BRONISŁAWĘ‎ ‎LEŚNIEWSKĄ.

Zazwyczaj używano miękisz chleba żytniego,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Rodzinna przygoda z „Marzanną” w tę ni...

Impreza plenerowa „Marzanna”! 23 marca 2025 r. w godz. 11.00-15.00 Muzeum...

Tajemnice toruńskich historii – ...

25.03. 2025 roku o godz. 17.00 Muzeum Okręgowe w Toruniu – Muzeum Historii Toru...

Martwa natura

Wielokrotnie nagradzana, przetłumaczona na siedemnaście języków, poruszają...

Muzeo – Najczęściej wybierany, najnowo...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Noworoczna okazja na rozwój z systemem...

W tym wyjątkowym czasie chcielibyśmy zapytać czy zastanawiali się Państwo nad z...