poniedziałek, 6 października, 2025

Gramatka

Zwana też biermuszką, faramuszką staropolska postna potrawa, czyli polewka piwna.

Piwo‎ ‎zwyczajne‎ ‎rozebrać‎ ‎wodą,‎ ‎włożyć‎ ‎spory‎ ‎kawałek‎ ‎cukru,‎ ‎trochę‎ ‎młodego‎ ‎masła,‎ ‎skórki‎ ‎cytrynowej‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎ośrodka‎ ‎z‎ ‎chleba,‎ ‎zagotować,‎ ‎zamieszać‎ ‎parę‎ ‎razy‎ ‎i‎ ‎wydać.

Przepis z książki kucharskiej „KUCHARZ‎ ‎POLSKI DLA‎ ‎MŁODYCH‎ ‎GOSPODYŃ” – podręcznik obejmujący 1553 przepisy kucharskie na wszelkie potrawy mięsne i postne, gotowane, smażone, pieczone, swojskie i obcych pomysłów pod właściwą sobie nazwą do polskiej kuchni wprowadzone oraz przepisy pieczenia ciast, tortów i przygotowania likierów  opracowany przez BRONISŁAWĘ‎ ‎LEŚNIEWSKĄ.

Zazwyczaj używano miękisz chleba żytniego,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...