środa, 9 października, 2024

Gramatka

Zwana też biermuszką, faramuszką staropolska postna potrawa, czyli polewka piwna.

Piwo‎ ‎zwyczajne‎ ‎rozebrać‎ ‎wodą,‎ ‎włożyć‎ ‎spory‎ ‎kawałek‎ ‎cukru,‎ ‎trochę‎ ‎młodego‎ ‎masła,‎ ‎skórki‎ ‎cytrynowej‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎ośrodka‎ ‎z‎ ‎chleba,‎ ‎zagotować,‎ ‎zamieszać‎ ‎parę‎ ‎razy‎ ‎i‎ ‎wydać.

Przepis z książki kucharskiej „KUCHARZ‎ ‎POLSKI DLA‎ ‎MŁODYCH‎ ‎GOSPODYŃ” – podręcznik obejmujący 1553 przepisy kucharskie na wszelkie potrawy mięsne i postne, gotowane, smażone, pieczone, swojskie i obcych pomysłów pod właściwą sobie nazwą do polskiej kuchni wprowadzone oraz przepisy pieczenia ciast, tortów i przygotowania likierów  opracowany przez BRONISŁAWĘ‎ ‎LEŚNIEWSKĄ.

Zazwyczaj używano miękisz chleba żytniego,

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Dźwięki spod igły

Dźwięki spod igły w kreatywnym mieście muzyki. MOB zaprezentuje fonografic...

Święto smaku i tradycji: „Poznańska Py...

Kulinarne przysmaki, regionalne atrakcje i mnóstwo zabawy dla całej rodziny – n...