Smaki jak dawniej w chorzowskim skansenie!
Wszyscy do nich tęsknimy, wracamy do korzeni wspominając smakołyki przygotowywane przez nasze babcie , odbywamy kulinarne podróże delektując się tradycyjną kuchnią. Jednym słowem – uwielbiamy to, co sprawdzone przez pokolenia, dlatego polecamy zarezerwowanie wolnego czasu 30 lipca i przybycie na imprezę „Jarmark Produktów Tradycyjnych” w Muzeum Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.
Kolejna edycja tego wydarzenia przybliży historię, receptury a nawet sekrety powstawania regionalnych potraw z których słynie nasze województwo. Podczas pokazów dowiemy się także jak powstaje olej, z czego robi się swojskie kiełbasy i co dodać do sera, żeby był bardziej aromatyczny . Warto dodać, że imprezie towarzyszy także – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych, dlatego też na licznych stoiskach będzie można nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni. Tego dnia wielu kucharzy z pewnością uchyli rąbka tajemnicy, by przekazać swoje niezawodne sposoby na udaną potrawę. Nie zabraknie również stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami. Wśród kulinarnych atrakcji znajdą się m.in. placki pieczone na blasze oraz specjalności przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, które nie tylko nakarmią ale również przekażą garść opowieści i kulinarnych anegdot.
Na gości czekają pokazy kulinarne, podczas których Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych, pokaże jak w prosty i szybki sposób przygotować smaczne i niedrogie dania. Uczestnikom wydarzenia zaproponujemy też udział w warsztatach kulinarnych, podczas których nauczą się robić m.in. tradycyjną wodzionkę czy podpłomyki.
Centralnym punktem programu będzie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowany od lat przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Tegoroczna, dwudziesta druga edycja konkursu, świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – o niewyczerpanej kreatywności gastronomów. Warto zaznaczyć, że nagrodzeni w tym roku wystawcy otrzymają specjalne zaproszenie do uczestnictwa w największej imprezie plenerowej chorzowskiego skansenu – Dniu Kartofla. W specjalnie wyznaczonej strefie promującej zwycięzców konkursu można będzie spróbować potraw i zakupić regionalne produkty rodzimych firm.
Marcin Gaweł /Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”