sobota, 6 września, 2025

Jarmark Produktów Tradycyjnych

Smaki jak dawniej w chorzowskim skansenie!

Wszyscy do nich tęsknimy, wracamy do korzeni wspominając smakołyki przygotowywane przez nasze babcie , odbywamy kulinarne podróże delektując się tradycyjną kuchnią. Jednym słowem – uwielbiamy to, co sprawdzone przez pokolenia, dlatego polecamy zarezerwowanie wolnego czasu 30 lipca i przybycie na imprezę „Jarmark Produktów Tradycyjnych” w Muzeum Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.

Kolejna edycja tego wydarzenia przybliży historię, receptury a nawet sekrety powstawania regionalnych potraw z których słynie nasze województwo. Podczas pokazów dowiemy się także jak powstaje olej, z czego robi się swojskie kiełbasy i co dodać do sera, żeby był bardziej aromatyczny . Warto dodać, że imprezie towarzyszy także – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych, dlatego też na licznych stoiskach będzie można nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni.  Tego dnia wielu kucharzy z pewnością uchyli rąbka tajemnicy, by przekazać swoje niezawodne sposoby na udaną potrawę. Nie zabraknie również stoisk z wędlinami, serami, olejami oraz tradycyjnymi wypiekami. Wśród kulinarnych atrakcji znajdą się m.in. placki pieczone na blasze oraz specjalności przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, które nie tylko nakarmią ale również przekażą garść opowieści i kulinarnych anegdot.

Na gości czekają pokazy kulinarne, podczas których Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych,  pokaże jak w prosty i szybki sposób przygotować smaczne i niedrogie dania. Uczestnikom wydarzenia zaproponujemy też udział w warsztatach kulinarnych, podczas których nauczą się robić m.in.  tradycyjną wodzionkę czy podpłomyki. 

Centralnym punktem programu będzie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowany od lat przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Tegoroczna, dwudziesta druga edycja konkursu, świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – o niewyczerpanej kreatywności gastronomów. Warto zaznaczyć, że nagrodzeni w tym roku wystawcy otrzymają specjalne zaproszenie do uczestnictwa w największej imprezie plenerowej chorzowskiego skansenu – Dniu Kartofla. W specjalnie wyznaczonej strefie promującej zwycięzców konkursu można będzie spróbować potraw i zakupić regionalne produkty rodzimych firm.

Marcin Gaweł /Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...