Wydarzenie „DZICZYZNA. LEŚNE SPECJAŁY” ma za zadanie zachęcić uczestników do wprowadzenia do własnej kuchni tego rodzaju mięsa. Podczas trwania imprezy będzie okazja nie tylko dowiedzieć się jakie występują rodzaje dziczyzny, gdzie ją pozyskać, ale również jej posmakować. Dawniej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach i uważana za wielki skarb w kuchni. Dzięki królowej Bonie podawana również w towarzystwie różnych warzyw (to jej zawdzięczamy wykwintność wielu potraw z dziczyzny, np. włoszczyzna w rosole).
Potrawy te uświetniały menu rodzinnych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Zatem celem imprezy jest również pielęgnowanie tradycji.
Nie zabraknie stanowisk edukacyjno-warsztatowych gdzie na uczestników będzie czekała dobra zabawa.
Serdecznie zapraszamy do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie (gmina Swarzędz)
05.05.2024 r. godz. 10.30-15.30
Jagoda Nowicka-Borowicz