niedziela, 24 listopada, 2024

„Kulinarna majówka w Uzarzewie”

Wydarzenie „DZICZYZNA. LEŚNE SPECJAŁY” ma za zadanie zachęcić uczestników do wprowadzenia do własnej kuchni tego rodzaju mięsa. Podczas trwania imprezy będzie okazja nie tylko dowiedzieć się jakie występują rodzaje dziczyzny, gdzie ją pozyskać, ale również jej posmakować. Dawniej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach i uważana za wielki skarb w kuchni. Dzięki królowej Bonie podawana również w towarzystwie różnych warzyw (to jej zawdzięczamy wykwintność wielu potraw z dziczyzny, np. włoszczyzna w rosole).

Potrawy te uświetniały menu rodzinnych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Zatem celem imprezy jest również pielęgnowanie tradycji.

Nie zabraknie stanowisk edukacyjno-warsztatowych gdzie na uczestników będzie czekała dobra zabawa.

Serdecznie zapraszamy do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie (gmina Swarzędz)

05.05.2024 r. godz. 10.30-15.30

Jagoda Nowicka-Borowicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...