czwartek, 9 października, 2025

„Kulinarna majówka w Uzarzewie”

Wydarzenie „DZICZYZNA. LEŚNE SPECJAŁY” ma za zadanie zachęcić uczestników do wprowadzenia do własnej kuchni tego rodzaju mięsa. Podczas trwania imprezy będzie okazja nie tylko dowiedzieć się jakie występują rodzaje dziczyzny, gdzie ją pozyskać, ale również jej posmakować. Dawniej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach i uważana za wielki skarb w kuchni. Dzięki królowej Bonie podawana również w towarzystwie różnych warzyw (to jej zawdzięczamy wykwintność wielu potraw z dziczyzny, np. włoszczyzna w rosole).

Potrawy te uświetniały menu rodzinnych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Zatem celem imprezy jest również pielęgnowanie tradycji.

Nie zabraknie stanowisk edukacyjno-warsztatowych gdzie na uczestników będzie czekała dobra zabawa.

Serdecznie zapraszamy do Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie (gmina Swarzędz)

05.05.2024 r. godz. 10.30-15.30

Jagoda Nowicka-Borowicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...