sobota, 16 listopada, 2024

Najsmaczniejsze potrawy i produkty w perle małopolskich uzdrowisk

Za nami trzecia odsłona tegorocznej, dziewiętnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem gościliśmy w samym sercu Beskidu Sądeckiego, Krynicy-Zdroju. Nie zabrakło aromatycznych serów i wędlin, złocistych miodów, kuszących wypieków i chrupiącego pieczywa. W wydarzeniu na krynickim deptaku wspólnie z mieszkańcami i turystami wzięli udział wicemarszałek Witold Kozłowski, Stanisław Pasoń – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego oraz Lidia Gądek i Jan Wiesław Duda – radni województwa.

Miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania prowadzone przez chefa naszej festiwalowej kuchni Andrzeja Polana. Nie zabrakło warsztatów kulinarnych, gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce.

Bardzo się cieszę, że już po raz dziewiętnasty możemy gościć w różnych częściach naszego regionu z Małopolskim Festiwalem Smaku. To najbardziej aromatyczny i kolorowy festiwal w Małopolsce, który z roku na rok przyciąga kolejnych miłośników dobrej kuchni – mówił wicemarszałek Witold Kozłowski.

„Pochodzenie ma znaczenie” – to nie tylko hasło tegorocznej edycji, ale również przekonanie, że jakość, naturalność i unikalne receptury naszych produktów regionalnych są ich niekwestionowanym atutem. W perle małopolskich uzdrowisk, Krynicy-Zdroju przekonywaliśmy o tym mieszkańców, kuracjuszy i turystów – zaznaczył wicemarszałek Kozłowski.

Nowością podczas krynickiej edycji była karetka prenatalna ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek, w której można było zmierzyć ciśnienie krwi i poziom cukru, a panie w ciąży mogły zbadać rytm serca swojego dziecka.

Trzeciej odsłonie Małopolskiego Festiwalu Smaku towarzyszyła również charytatywna zbiórka dla trzynastoletniej Leny walczącej z chłoniakiem. Wspólnie udało nam się zebrać 3020 zł. 

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Powroźniku. Przygotowane przez nie krokiety z fasolką szparagową i barszczem – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Czyrnej, które przyrządziły gołąbki inaczej. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Piorunce, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kaczym udem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęła Katrovia – Kozie sery i desery za jogurt kozi jeżynowy z kandyzowanym imbirem, drugie miejsce zajął Leszczyński Spichlerz za dżem z ogórka, a trzecie zdobyły Pyrki u Gicków za ziemniaki z gzikiem. Wyróżnienia otrzymały Przetwórnia za malinowy ocet balsamiczny – Condimento i Olejarnia Łoś za olej z rzepaku.

Wydarzenie zwieńczył koncert kapeli Ciupaga.

Warto podkreślić, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Widzimy się 11 sierpnia w Myślenicach, 1 września w Wygiełzowie, a na wielki finał zapraszamy już 8 września do Wieliczki. 

Biuro Prasowe UMWM/ AKC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...