niedziela, 7 września, 2025

Najsmaczniejsze potrawy i produkty w perle małopolskich uzdrowisk

Za nami trzecia odsłona tegorocznej, dziewiętnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem gościliśmy w samym sercu Beskidu Sądeckiego, Krynicy-Zdroju. Nie zabrakło aromatycznych serów i wędlin, złocistych miodów, kuszących wypieków i chrupiącego pieczywa. W wydarzeniu na krynickim deptaku wspólnie z mieszkańcami i turystami wzięli udział wicemarszałek Witold Kozłowski, Stanisław Pasoń – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego oraz Lidia Gądek i Jan Wiesław Duda – radni województwa.

Miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania prowadzone przez chefa naszej festiwalowej kuchni Andrzeja Polana. Nie zabrakło warsztatów kulinarnych, gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce.

Bardzo się cieszę, że już po raz dziewiętnasty możemy gościć w różnych częściach naszego regionu z Małopolskim Festiwalem Smaku. To najbardziej aromatyczny i kolorowy festiwal w Małopolsce, który z roku na rok przyciąga kolejnych miłośników dobrej kuchni – mówił wicemarszałek Witold Kozłowski.

„Pochodzenie ma znaczenie” – to nie tylko hasło tegorocznej edycji, ale również przekonanie, że jakość, naturalność i unikalne receptury naszych produktów regionalnych są ich niekwestionowanym atutem. W perle małopolskich uzdrowisk, Krynicy-Zdroju przekonywaliśmy o tym mieszkańców, kuracjuszy i turystów – zaznaczył wicemarszałek Kozłowski.

Nowością podczas krynickiej edycji była karetka prenatalna ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek, w której można było zmierzyć ciśnienie krwi i poziom cukru, a panie w ciąży mogły zbadać rytm serca swojego dziecka.

Trzeciej odsłonie Małopolskiego Festiwalu Smaku towarzyszyła również charytatywna zbiórka dla trzynastoletniej Leny walczącej z chłoniakiem. Wspólnie udało nam się zebrać 3020 zł. 

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Powroźniku. Przygotowane przez nie krokiety z fasolką szparagową i barszczem – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Czyrnej, które przyrządziły gołąbki inaczej. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Piorunce, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kaczym udem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęła Katrovia – Kozie sery i desery za jogurt kozi jeżynowy z kandyzowanym imbirem, drugie miejsce zajął Leszczyński Spichlerz za dżem z ogórka, a trzecie zdobyły Pyrki u Gicków za ziemniaki z gzikiem. Wyróżnienia otrzymały Przetwórnia za malinowy ocet balsamiczny – Condimento i Olejarnia Łoś za olej z rzepaku.

Wydarzenie zwieńczył koncert kapeli Ciupaga.

Warto podkreślić, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Widzimy się 11 sierpnia w Myślenicach, 1 września w Wygiełzowie, a na wielki finał zapraszamy już 8 września do Wieliczki. 

Biuro Prasowe UMWM/ AKC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...