czwartek, 19 września, 2024

Najsmaczniejsze potrawy i produkty w perle małopolskich uzdrowisk

Za nami trzecia odsłona tegorocznej, dziewiętnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tym razem gościliśmy w samym sercu Beskidu Sądeckiego, Krynicy-Zdroju. Nie zabrakło aromatycznych serów i wędlin, złocistych miodów, kuszących wypieków i chrupiącego pieczywa. W wydarzeniu na krynickim deptaku wspólnie z mieszkańcami i turystami wzięli udział wicemarszałek Witold Kozłowski, Stanisław Pasoń – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego oraz Lidia Gądek i Jan Wiesław Duda – radni województwa.

Miłośnicy wyśmienitego jedzenia mogli skosztować regionalnych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i śledzić pokazy gotowania prowadzone przez chefa naszej festiwalowej kuchni Andrzeja Polana. Nie zabrakło warsztatów kulinarnych, gier i konkursów dla dzieci, a także quizu wiedzy o Małopolsce.

Bardzo się cieszę, że już po raz dziewiętnasty możemy gościć w różnych częściach naszego regionu z Małopolskim Festiwalem Smaku. To najbardziej aromatyczny i kolorowy festiwal w Małopolsce, który z roku na rok przyciąga kolejnych miłośników dobrej kuchni – mówił wicemarszałek Witold Kozłowski.

„Pochodzenie ma znaczenie” – to nie tylko hasło tegorocznej edycji, ale również przekonanie, że jakość, naturalność i unikalne receptury naszych produktów regionalnych są ich niekwestionowanym atutem. W perle małopolskich uzdrowisk, Krynicy-Zdroju przekonywaliśmy o tym mieszkańców, kuracjuszy i turystów – zaznaczył wicemarszałek Kozłowski.

Nowością podczas krynickiej edycji była karetka prenatalna ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek, w której można było zmierzyć ciśnienie krwi i poziom cukru, a panie w ciąży mogły zbadać rytm serca swojego dziecka.

Trzeciej odsłonie Małopolskiego Festiwalu Smaku towarzyszyła również charytatywna zbiórka dla trzynastoletniej Leny walczącej z chłoniakiem. Wspólnie udało nam się zebrać 3020 zł. 

Najbardziej wyczekiwanym przez miłośników dobrej kuchni punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego.

Wśród kół gospodyń wiejskich, bezkonkurencyjne okazały się przedstawicielki KGW w Powroźniku. Przygotowane przez nie krokiety z fasolką szparagową i barszczem – zostały wybrane najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW w Czyrnej, które przyrządziły gołąbki inaczej. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW w Piorunce, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu kaczym udem.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajęła Katrovia – Kozie sery i desery za jogurt kozi jeżynowy z kandyzowanym imbirem, drugie miejsce zajął Leszczyński Spichlerz za dżem z ogórka, a trzecie zdobyły Pyrki u Gicków za ziemniaki z gzikiem. Wyróżnienia otrzymały Przetwórnia za malinowy ocet balsamiczny – Condimento i Olejarnia Łoś za olej z rzepaku.

Wydarzenie zwieńczył koncert kapeli Ciupaga.

Warto podkreślić, że to nie koniec tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Widzimy się 11 sierpnia w Myślenicach, 1 września w Wygiełzowie, a na wielki finał zapraszamy już 8 września do Wieliczki. 

Biuro Prasowe UMWM/ AKC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Europejskie Dni Dziedzictwa w Wielkopo...

Przygotowaliśmy specjalny program kulturalno-edukacyjny związany z historią pra...

Kolekcjonerka. Teresa Szwedkowicz (193...

Wystawa przybliża problematykę kolekcjonerstwa prywatnego i antropologii rzeczy...

KONFERENCJA NAUKOWA „AXENTOWICZ. W 165...

Zapraszamy serdecznie na  konferencję naukową "AXENTOWICZ. W 165 ROCZNICĘ ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

XI Międzynarodowa Konferencja Konserwa...

TERMIN I MIEJSCE KONFERENCJI Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spo...