czwartek, 19 września, 2024

Najsmaczniejszy festiwal dotarł do Myślenic

Ziemniaki po cabańsku z pieczonym kurczakiem i jabłkami, krzonówka, a także gołąbeczka z kaszą krakowską i grzybami – to tylko niektóre z przysmaków, jakich mogli skosztować uczestnicy kolejnej odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku w Myślenicach. W wydarzeniu wzięli udział m.in. senator Andrzej Pająk, Iwona Gibas z zarządu województwa, Grzegorz Małodobry radny województwa i Jarosław Szlachetka burmistrz Myślenic.

Po Nowym Targu, Wiśle i Krynicy-Zdroju przyszedł czas na Myślenice. Wspólnie z niezastąpionym chefem Andrzejem Polanem, kilkudziesięciu wystawców i lokalne Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali prawdziwą ucztę opartą na małopolskich specjałach. Nie zabrakło świeżego pieczywa, smakowitych kręgów sera, domowych przetworów i miodów, aromatycznych ciast i soczystych wędlin.

Za nami czwarte spotkanie z małopolskimi smakami. Tym razem dotarliśmy na myślenicki rynek, gdzie od samego południa wspólnie z mieszkańcami i turystami mogliśmy degustować regionalne specjały. Najważniejszym punktem niedzielnego wydarzenia był wybór najsmaczniejszego dania i najsmaczniejszego produktu regionalnego – mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.

Wśród KGW, bezkonkurencyjni okazali się przedstawiciele Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Byśna. Przygotowana przez nich zupa krem z pomidora została wybrana najsmaczniejszym daniem w konkursie. Drugie miejsce przypadło gospodyniom z KGW „Róża” w Jaworniku, które przyrządziły żołądki z indyka w formie gulaszu. Trzecia nagroda powędrowała do gospodyń z KGW Górne Przedmieście, które uraczyły podniebienia uczestników festiwalu pierożkami z makiem i śliwką.

W kategorii produktów regionalnych pierwsze miejsce zajął Sekret Smaku za pierogi czekoladowe z bananem i białą czekoladą. Drugie miejsce zajął Dębnik 52 za ser cheddar, a trzecie zdobyły Ekomiody i Pasieka Morawskich za ekologiczny miód nektarowo-spadziowy. Wyróżnienia otrzymały Bochny Bachny za chleb żytni na zakwasie 100% oraz Babcia Władzia za pierogi czarne z łososiem.

Małopolskim smakom towarzyszyło mnóstwo atrakcji. Na dzieci czekały dziesiątki gier i zabaw, natomiast dorośli mogli spróbować swoich sił w quizie wiedzy o Małopolsce, w którym do wygrania były rodzinne bilety do Energylandii. Specjaliści ze Szpitala Położniczo-Ginekologicznego Ujastek zaprezentowali specjalistyczną karetkę transportową do porodu, a w namiocie Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego można było porozmawiać o historii regionu i edukacji przyrodniczej. Z kolei animatorzy Juromanii wprowadzili nas w klimat średniowiecznego rycerstwa.

Wydarzeniu na myślenickim rynku towarzyszyła zbiórka charytatywna dla dziewięcioletniego Kubusia zmagającego się z rzadkimi mutacjami genów.

Małopolski Festiwal Smaku w Myślenicach zakończył niezwykły koncert Kapeli Hanki Wójciak.

W ramach tegorocznej edycji festiwalu zapraszamy na kolejne wydarzenie już 1 września w Wygiełzowie, a wielki finał odbędzie się 8 września w Wieliczce. 

Więcej informacji o Małopolskim Festiwalu Smaku można przeczytać tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Europejskie Dni Dziedzictwa w Wielkopo...

Przygotowaliśmy specjalny program kulturalno-edukacyjny związany z historią pra...

Kolekcjonerka. Teresa Szwedkowicz (193...

Wystawa przybliża problematykę kolekcjonerstwa prywatnego i antropologii rzeczy...

KONFERENCJA NAUKOWA „AXENTOWICZ. W 165...

Zapraszamy serdecznie na  konferencję naukową "AXENTOWICZ. W 165 ROCZNICĘ ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

XI Międzynarodowa Konferencja Konserwa...

TERMIN I MIEJSCE KONFERENCJI Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spo...