niedziela, 23 lutego, 2025

Perduty

Perduty – nazwa już rzadko słyszana, brzmi więc trochę dziwnie.

Co to takiego? – to po prostu jajka w koszulce (inaczej jajka poche, niekiedy określane jako zgubione.

„Encyklopedja i Poradnik Kucharski Fabryki Octu K. Wilanda”, wydanie: Kaniewski i Wacławowicz. Warszawa 1904 r. podaje dwa przepisy, oczywiście z wykorzystaniem octu produkowanego w owej fabryce:

Perduty na maślanym ostrym sosie

Perduty do okładania szczawiu, grochu, szpinaku, pokrzywy itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeo – Najczęściej wybierany, najnowo...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Noworoczna okazja na rozwój z systemem...

W tym wyjątkowym czasie chcielibyśmy zapytać czy zastanawiali się Państwo nad z...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...

Zimowy Wjazd do Huty 2025- Muzeum Przy...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach jak co roku, podczas ferii zimowych...

Profesjonalna ewidencja zbiorów

Każdy pracownik muzeum doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważna jest dokładna i ...