poniedziałek, 18 listopada, 2024

Perduty

Perduty – nazwa już rzadko słyszana, brzmi więc trochę dziwnie.

Co to takiego? – to po prostu jajka w koszulce (inaczej jajka poche, niekiedy określane jako zgubione.

„Encyklopedja i Poradnik Kucharski Fabryki Octu K. Wilanda”, wydanie: Kaniewski i Wacławowicz. Warszawa 1904 r. podaje dwa przepisy, oczywiście z wykorzystaniem octu produkowanego w owej fabryce:

Perduty na maślanym ostrym sosie

Perduty do okładania szczawiu, grochu, szpinaku, pokrzywy itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...