środa, 5 listopada, 2025

Perduty

Perduty – nazwa już rzadko słyszana, brzmi więc trochę dziwnie.

Co to takiego? – to po prostu jajka w koszulce (inaczej jajka poche, niekiedy określane jako zgubione.

„Encyklopedja i Poradnik Kucharski Fabryki Octu K. Wilanda”, wydanie: Kaniewski i Wacławowicz. Warszawa 1904 r. podaje dwa przepisy, oczywiście z wykorzystaniem octu produkowanego w owej fabryce:

Perduty na maślanym ostrym sosie

Perduty do okładania szczawiu, grochu, szpinaku, pokrzywy itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

W ramach projektu „Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścieżki po Starachowicach” ...

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

Muzeum Przyrody i Techniki do 23 grudnia 2025 r. realizuje projekt „Szlakiem Dz...

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...