czwartek, 24 kwietnia, 2025

Perduty

Perduty – nazwa już rzadko słyszana, brzmi więc trochę dziwnie.

Co to takiego? – to po prostu jajka w koszulce (inaczej jajka poche, niekiedy określane jako zgubione.

„Encyklopedja i Poradnik Kucharski Fabryki Octu K. Wilanda”, wydanie: Kaniewski i Wacławowicz. Warszawa 1904 r. podaje dwa przepisy, oczywiście z wykorzystaniem octu produkowanego w owej fabryce:

Perduty na maślanym ostrym sosie

Perduty do okładania szczawiu, grochu, szpinaku, pokrzywy itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...