czwartek, 29 maja, 2025

Perduty

Perduty – nazwa już rzadko słyszana, brzmi więc trochę dziwnie.

Co to takiego? – to po prostu jajka w koszulce (inaczej jajka poche, niekiedy określane jako zgubione.

„Encyklopedja i Poradnik Kucharski Fabryki Octu K. Wilanda”, wydanie: Kaniewski i Wacławowicz. Warszawa 1904 r. podaje dwa przepisy, oczywiście z wykorzystaniem octu produkowanego w owej fabryce:

Perduty na maślanym ostrym sosie

Perduty do okładania szczawiu, grochu, szpinaku, pokrzywy itd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...