sobota, 26 kwietnia, 2025

Pianka gorąca z jabłek lub ananasa – Kucharz Doskonały z 1834

Upiekłszy w piecu 10 winnych jabłek, należy je przetrzeć przez sito. Ubić piankę z 15 białek, wsypać do niey ćwierć funta miałko utłuczonego cukru; wymieszawszy go z pianką, kładą się przetarte jabłka; rozmieszawszy je razem z pianką cukrową, należy ułożyć zgrabnie nożem na półmisek. Posypawszy cukrem z cynamonem, wstawić do miernie ciepłego pieca w pół godziny wyjmuje się z pieca i wydaje do stołu. Na osobney salaterce daje się śmietanka słodka syrowa i cukier. Tym sposobem robi się też pianka z moreli lub brzoskwiń.

Można też zrobić piankę gorącą z ananasów:

Utarłszy na tarce ze trzy ananasy, kładną się do pianki ubitey z białek, i dalej zupełnie tym samym sposobem postępuje się jak z pianka jabłeczną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...