niedziela, 18 maja, 2025

Pianka gorąca z jabłek lub ananasa – Kucharz Doskonały z 1834

Upiekłszy w piecu 10 winnych jabłek, należy je przetrzeć przez sito. Ubić piankę z 15 białek, wsypać do niey ćwierć funta miałko utłuczonego cukru; wymieszawszy go z pianką, kładą się przetarte jabłka; rozmieszawszy je razem z pianką cukrową, należy ułożyć zgrabnie nożem na półmisek. Posypawszy cukrem z cynamonem, wstawić do miernie ciepłego pieca w pół godziny wyjmuje się z pieca i wydaje do stołu. Na osobney salaterce daje się śmietanka słodka syrowa i cukier. Tym sposobem robi się też pianka z moreli lub brzoskwiń.

Można też zrobić piankę gorącą z ananasów:

Utarłszy na tarce ze trzy ananasy, kładną się do pianki ubitey z białek, i dalej zupełnie tym samym sposobem postępuje się jak z pianka jabłeczną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...