sobota, 16 sierpnia, 2025

Pianka gorąca z jabłek lub ananasa – Kucharz Doskonały z 1834

Upiekłszy w piecu 10 winnych jabłek, należy je przetrzeć przez sito. Ubić piankę z 15 białek, wsypać do niey ćwierć funta miałko utłuczonego cukru; wymieszawszy go z pianką, kładą się przetarte jabłka; rozmieszawszy je razem z pianką cukrową, należy ułożyć zgrabnie nożem na półmisek. Posypawszy cukrem z cynamonem, wstawić do miernie ciepłego pieca w pół godziny wyjmuje się z pieca i wydaje do stołu. Na osobney salaterce daje się śmietanka słodka syrowa i cukier. Tym sposobem robi się też pianka z moreli lub brzoskwiń.

Można też zrobić piankę gorącą z ananasów:

Utarłszy na tarce ze trzy ananasy, kładną się do pianki ubitey z białek, i dalej zupełnie tym samym sposobem postępuje się jak z pianka jabłeczną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...

Dofinansowanie z Muzeum Historii Polsk...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach otrzymało kolejne dofinansowanie. M...

Pierwsze żniwa 1944. Maszyny z fabryki...

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie zaprasza: W sobotę, 26 lipca, proponu...

„Lato w Hucie 2025”

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza do&nb...