sobota, 4 stycznia, 2025

Pianka gorąca z jabłek lub ananasa – Kucharz Doskonały z 1834

Upiekłszy w piecu 10 winnych jabłek, należy je przetrzeć przez sito. Ubić piankę z 15 białek, wsypać do niey ćwierć funta miałko utłuczonego cukru; wymieszawszy go z pianką, kładą się przetarte jabłka; rozmieszawszy je razem z pianką cukrową, należy ułożyć zgrabnie nożem na półmisek. Posypawszy cukrem z cynamonem, wstawić do miernie ciepłego pieca w pół godziny wyjmuje się z pieca i wydaje do stołu. Na osobney salaterce daje się śmietanka słodka syrowa i cukier. Tym sposobem robi się też pianka z moreli lub brzoskwiń.

Można też zrobić piankę gorącą z ananasów:

Utarłszy na tarce ze trzy ananasy, kładną się do pianki ubitey z białek, i dalej zupełnie tym samym sposobem postępuje się jak z pianka jabłeczną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prelekcji d...

Prelekcja trwała 90 min. Obok traktatów o czarownictwie, które były czytane prz...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Jarmark Bożonarodzeniowy w podpoznańsk...

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (gmina Kom...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...