poniedziałek, 8 września, 2025

Pomorska gęsina w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie

Tłumy spacerowiczów, gwar, muzyka i unoszące się w powietrzu smakowite aromaty – raz do roku niewielkie Swołowo zmienia się w kulinarną stolicę Pomorza, gdzie króluje gęsina serwowana na setki sposobów.

W tym roku publiczność również nie zawiodła – już od rana w sobotę przed wejściem na imprezę plenerową „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” stała długa kolejka, a w olbrzymim namiocie panował spory tłok. Miłośnicy potraw z gęsiny zjechali tu z całego województwa, a nawet z województw ościennych.

Na stoikach można było spróbować oraz kupić najróżniejsze dania: były gęsi pieczone, duszone, konfitowane, były gęsie podroby, pasztety, kaszanki, pierogi, kartacze, zupy, buliony a nawet burgery z gęsiną. Była również czernina, a ci, którzy nabrali chęci na samodzielne gotowanie mogli kupić świeżą, surową gęś. W Swołowie odbywały się również pokazy przygotowywania maści z żywokostu i kasztanów, oczywiście z użyciem gęsiego tłuszczu.

Na scenie na przemian odbywały się występu zespołów ludowych i pokazy kulinarne pomorskich szefów kuchni. Po raz pierwszy odbył się również Pomorski Konkurs „Najlepszy Wystawca Gęsiny” organizowany przez Muzeum Pomorza Środkowego – Odział Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. W konkursie wzięło udział 17 uczestników, a jury wybrało trzy najlepsze potrawy z gęsiny.

Laureatami pierwszej edycji konkursu zostali:

I miejsce – Patrycja Jaśkiewicz-Kruszyna za pasztet z gęsi
II miejsce – Jolanta Lisfeld za czerninę
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Duninowa za okrasę

Zwycięzcy otrzymali statuetki złotej, srebrnej i brązowej gęsi oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez marszałka województwa pomorskiego.

– Pomorską gęsinę promujemy od lat, ale po raz pierwszy w szranki stanęli jej wytwórcy. Trzeba podkreślić, że wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy były przygotowane w sposób niezwykle staranny, a jury długo zastanawiało się nad ostatecznym werdyktem. Mam nadzieję że ten konkurs stanie się kolejnym stałym elementem naszej imprezy – mówi Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Przypomnijmy: impreza plenerowa „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” jest organizowana w Swołowie już od 15 lat i stała się rozpoznawalnym wydarzeniem naszego województwa. Co roku przyciąga kilkanaście tysięcy mieszkańców regionu i turystów zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa. W tym roku odbywa się w dniach 10-12 listopada.

Wydarzenie jest też objęte honorowym patronatem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka.

Michał Piotrowski /pomorskie.eu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...